bersalin normal @ czer

Boleh mommies share masa bersalin normal ke czer?kalau czer sebab apa....

43 Balas

Babay baru 20days. Baby czer alhamdulillah.. Sebab baby dah berat 3.1kg ke ats at 38weeks tp kepala baby masi belum smpai ke serviks tp hampiiir.. Buat induced tp tidak ada bukaan lgsung after 18hours and 3x kena saluk. Kemungkinan sbb tali pusat baby bergumpal so its hard for her to engaged her head nicely to my serviks. Dgn msalah gdm & darah tggi time pregnant. The Dr decided to do czer sbb gdm is not good for the babies heart. Time baby keluar berat dia 3.57kg. Ikutkan betul dia kluar 13hb ni.. Tapi klu dia kluar 13hb ni pun she will be 4kg 🤭 😅 so kitorg dont want to take the risks to wait longer.. Baby yg kesian.. 😊 Alhamdulillah, baby lahir sihat 🥰

5y ago

Alhamdulillah syukur dpermudahkan semuanya. Dan sy jgk gdm pregnancy yg lepas.now baby 2bulan..bsalin secara normal tepat 38wks @ 3.7kg.

Anak first, induce tapi bersalin masa 40w normal, pukul 12 pm induce, pukul 2.10 am keluar seketui baby boi. Masa kena contraction tu, tak tahu pun tu contraction sbb pengalaman pertama, nurse check contraction 4min sekali, tp lek betul haha. Org lain induce berhari2 tak buka2 bukaan, adei. Dkat LR dh 4cm, tak sampai 20 min dh 8cm, apa lagi meneran la 😁, tipsnya zikir dgn buat pernafasan hidung dgn mulut 3x huu huu huu tu tak kisah la ada sakit ke tak haha. Lpas kne induce ubat kat bwh tu, lepas sejam rajinkan diri jalan2 keliling wad, katil & buat cangkung.

Cuba bersalin normal xbole.. Last emergency czer. Baby Keluar Doc terkejut berat Baby 4.36kg , perut saya kecil je.. Tu yg Doc terkejut.. Alhamdulilah.. Semua Selamat dh.. Bby admit Di NICU smggu.. Balik rumah Baby pun xkena kuning pun.. Alhamdulilah..

5y ago

Comeynya...

Anak 1st - 40w2d, Induce(belon), emerg caesar (sy dh lemah +H1N1) Anak 2nd - 38w, Induce(belon), Baby bersalin normal (Ibu kena OT jgk, Uri lekat) Anak 3rd - 35w, Induce(ubat ke2), emerg caesar (baby lemah) Anak 4th - OTW Due Oktober ni - Caesar + BTL

Dah dalam operating room untuk czer tiba2 kena tolak keluar sebab ada baby lain yang lemas. Beberapa minit lepas kena tolak keluar terus rasa nak beranak😂. Tolak balik labour room, alhamdulillah..bersalin normal

5y ago

Betul tuuu👍.

Sy nak 1'st. Tengahari msk lr, smp kul 9lbh jln still bukak 4cm je. Pastu sy demam. Terus emergency czer. Sekarang anak dh 4tahun. Ank ke 2 hampir emergency czer, tp alhamdulillah, nk kne tolak ke dewan bedah, jln dh bukak 10cm 😊

1. Anak first selalu lama nak tunggu bukaan . Kalau dah lama sangat and still tak de bukaan , kena bersalin czer takut baby lemas . 2. Dah 40 week tapi tak de tanda nak bersalin so akan induce atau czer Atau kes kes lain

Anak pertama bersalin normal induce sbb air ketuban kurang Anak ke dua bersalin normal Anak ke 3 bersalin czer sbb baby songsang Anak ke 4 bersalin normal Anak ke 5 bersalin normal 31 weeks..baby prem..

bersalin normal tpi dgn bantuan vacuum sbb bahu baby sangkut. brsalin msa 34mggu 3hari. baby sangkut bahu dn kluar awal sbb sy ada dm type 1 dri umur 12 thun lgi. skrg baby dh 2bulan

Sy czer frst sbb fetal distress, second estimate baby besar, czer juga.. N now tgh tgu hari nk czer kali ketiga 2.9 nanti.. Doa semoga dpermudahkan utk saya.. Bdebar pula

5y ago

Tq dear.. Aminn😊😊