Susu yang sesuai untuk ibu mengandung

Boleh ibu share kan susu yang baik untuk ibu mengandung?.. sekarang saya hanya minum susu HL dan farm fresh sahaja... takut untuk minum susu tepung sebab ramai kata ade kandungan gula dalam susu tepung..

15 Balas

saya minum susu HL jugak waktu awal mengandung sebab x boleh telan susu lain , tapii hujung2 mengandung 38w saya tukar ke susu karihome utk ibuu punya , itupun kawan saya suggest sebab elak bayi kuning waktu keluar , alhamdulillah bayi saya mmg tak kena kuning waktu bersalin ,

Hai mommies. Saya pun minum susu HL ( yg botol merah). Ada beli susu calla tapi asyik skip minum je. Susu tepung pun ada tapi sama je, tak bukak-2 sampai skrg 😅. Kalau susu HL kadang tak sampai sehari dah habis. Ataupun paling lama sebelum 3 hari confirm dah habis.

saya dpt tahu pregnant saya beli susu tepung tapi tak boleh nak telan, asal minum je nak muntah. tpi saya ada terbaca suggestion momies lain utk try air HL so saya consider boleh minum...setiap badan berlainan...tapi saya boleh minum air HL sahaja

Nurse/doc sy suggest minum fresh milk/susu tepung fullcream / susu kambing biasa je instead of susu special utk ibu mengandung.. Sbb nurse cakap susu yg utk ibu mengandung tu tinggi gula

Anmum materna for the first and second trimester. Sy amalkan utk dua2 anak sy . Tp yg pnting jgn prna miss prenatal supplement la (folic acid) tu yg paling pnting

7mo ago

perisa coklat anmm rasa ikan hehe.aduh xleh msuk

Boleh minum susu tepung tu tapi tengok kesesuaian. Tak semua susu tepung tinggi dengan gula tapi kalau rasa ragu² boleh je teruskan susu yang awak minum.

nurse kk sy tak galakkan mnum susu ibu hamil cz banyak gula & boleh akibatkn kencing manis...mnum fresh milk or consume supplmt calmagD je..

Saya pakai susu enfamama+ tu pon masa first trimester je saya selalu minum, da masuk 2nd ni da kurang2 amek, banyak minum hl. 🤣🤣

Susu yang awak minum tu pun okay. 👍🏻 Macam saya ada gdm, doc advice untuk minum low fat milk/yogurt je.

Kalau tak nak minum susu boleh je Makan calcium tablet.