Perlukan kata2 semangat dr mommies

Boleh bg kata2 semangat kt saya. Sy ada subchorionic hematoma dekat dengan baby. Sy pulak hb low 8.9 . Sebulan makan Zincofer xnaik tp turun. Harini tukar ke maltofer. Sy jadi give up . Sbb sy mcm2 dh makan. Beli callamilk, pati delima, buah jambu batu, buah delima naga apa semua tu. Semggu mkn kerqng2 kali. Setiap kli mkn ada sayur dan protein. Mcm di mana lagi silapnya. Kenapa susah sangat hb sy nak naik mcm org lain. Sy xde history thalasemia dlm family. Dan pasal subchorionic hematoma tu, sy takot bila dia mmbesar akan effect kt baby. Sbb setakat ni sy xde pendarahan. subchorionic hematoma ni mcm tompokan darah berdekatan dgn uri baby. 19/3 ni sy kene refer O&G . Tolong bg kata2 semangat/nasihat atau any tips utk saya.

26 Balas

Tenang sis. Sis sama macam saya masa mengandung ank 1st. Makan lah segala jenis makanan, dan semua jenis ubat yang kk bagi, semua tak jalan. Hb makin drop. Bila amek darah anta makmal, jawapan doctor senang je, memang darah awak sekarang jenis x absorb apa pun makanan n ubat yg awk makan. Tapi sel darah masih cantik. Masa tu hb sy 9.4. Last sy ikhtiar minum air blend peria+epal hijau, mencanak hb naik 11.1. Masa tu lagi 2 minggu nak bersalin. Selalunya nak dekat bersalin hb akan naik in shaa Allah. Atau sis boleh cuba makan sangobion. Kena beli kat luar. Alhamdulillah hb sy last sebelum lahir ank ke2 ni 12. Paling teruk pun turun 10.9

Fikir positif je. Susah tp fikir yg baik2 je. Sy ada baca awk ada asthma. Jgn stress kadang asthma boleh trigger. Sy dulu asthma dr kecik. Doktor ckp asthma ni kalau x hilang masa sekolah rendah dia hilang sekolah menengah. Last sekali masa mengandung. Sy hilang masa sekolah menengah. Alhamdulillah sampai skrg xde lelah. Nnt kalau takut x larat nk bersalin sbb asthma jgn risau. Czer kan ada 🤣 Btw czer x seburuk yg org canang. Tp be honest sy pernah tengok jahitan bahagian bawah utk org beranak normal. Syukur sy beranak czer sis. Scary jahitan dia. Btw sy tengok dlm apps ni jugak

sy dari mula pragnant sampai lah lepas bersalin hb bawah 9. tiap kali check up mesti refer doctors sampai letih dan bosan sbb sama je tiap bulan. hb mmng susah nak naik makan lah apa pun. nak bersalin tu risau tumpah darah. sampai lps bersalin, masa check up 1 bln baby dgn sy hb sy ttp bawah 9. ttp kena check up bawak buku pink walaupun dh bersalin 😅 tp alhamdulillah semua baik2 je. sampai doktor ckp awak mmng jenis hb low kot hehe. moga sis kuat semangat. semua akan ok. fikir positive je.

Yg penting jangan stress. Stop caffein n susu. Saya maltofer dos 3biji n dah drip venofer. Mcm xde kesan. So sy ubah cara makan. Lebih2 lagi bila time nak cek up. Limau ais, fresh orange. Makan sayur n kurma pun sy makan. Haritu saya minum peel fresh orange n pink guava. N Air barli. Yg ni saya saja cuba stop maltofer. Nak tgk kesan tanpa maltofer. Alhamdulillah naik. Yg penting cara pemakanan kena ubah, ubat hnya bantuan je. Tapi bnyk minum air msk. Risau tiba2 gula naik plak

sabar ya sis sy faham perasaan sis..sy seorang pnghidap kanser darah(cml)ari tue gie cek pakar peratus sel kanser sy menaik kepada 51%..sy mmg dh putus asa abis..balik fikir bukan2 dan menngis jer...smpai sy tfikir utk gugurkan kandungan sy..sy betul2 stress...nasib baik suami faham keadaan sy n suruh sy solat.. alhamdulillah emosi sy ok sikit ad masa down jugak...sy skrg dlm fasa kuatkan diri...

Hii, dlu sy pun diagnosed subchionic hematoma 6w, bleeding. Bila bersama pun bleeding, sy sampai ambil NPL 1 bulan utk rest kt rumah. Sbb takut masatu. Sy baring sambil kaki letak kt bantal kasi tinggi. Lepas 5 bulan bleeding pun da tkde, n hematoma tu hilang. Alhamdulillah. Jangan stress okay. Insyallah baby okay. Baby sy dah 10 bulan, skrg ni sy pregnant lagi 🫠

sy 33 minggu hb masih drop 10.5..makin teruk turun hb..makan da macam2..mcm awak jg..balik2 da cek thalasemia..pastu cek zat besi..semua ok jg..kalau bukan sebab pemakanan..mgkn kurg tidur la tu...sebab sy kerja ..sy pun redha ja apa tindakan doktor nanti..sebab ubat iberetpun sy makan 2biji 1hari..

moga sis kuat.. baru lagi tu 13 minggu.. moga xde apa2 yg serious.. mksd sis makan sekurang2 nya seminggu 2 kali? kalau boleh macam pati delima tu kena makan tiap2 hari pagi sebelum sarapan 1 sudu ke.. dengan buah2 han pon kena mkn setiap hari.. kopi / instant kopi pon elakkan dlu

takde ape lh jngn stress stress biasalh tu 👍🏻 saya paling tinggi pun 10 lpastu turun semula 9 paling rendah 8 tk pernh naik tinggi pun . Alhamdulillah dh keluar nk masuk 6 bulan 😘 sihat je dia . Kita pon kene jaga diri semoga mommy2 sihat selalu . Bru lh anak bahagia

3mo ago

takde thalasemia pon . Makan ibret entah kenapa susah betul nak naik susu kambing dh minum pati delima dah try . mmg idok naik sampai la lahir anak nya elok je sihat . Syukur

Saya 2x hb drop..even makan macam2 makanan.. then saya try maltofer alhamdulillah hb naik..saya beli di farmasi..saya tak pasti sesuai untuk puan ke tak..boleh refer dengan doctor puan..semoga puan dan baby kuat serta sihat dan dipermudahkan segala urusan puan