kuning baby

Assalam.. Ada tak petua untuk kurangkan kuning bby dalam msa singkat.. Anak saya kuning tinggi (bacaan 290).. Doc ckp sbb ibu darah O+, kuning baby akan tinggi.. Boleh bg cara rawatan yg berkesan tak..?

11 Balas

Saya empat2 anak semua ada kuning tp yg latest ni sampai 2 minggu berulang. Kuning x tinggi, tapi turun sikit2. Memang menyusu badan kena kerap, bg baby berak n kencing selalu. lagi banyak dia berak, lg cepat turun kuning dia. sambil tu, ikhtiar mandi dengan air dukung anak. Walaupun x pasti apa scientific dia 😅 ikut petua2 org tua.. Alhamdulillah, serasi.

sy dlu amalkan mandi dgn rebusan daun belimbing buluh NG teh...mndi 2kali sehari setiap hari.. Alhamdulillah ank sy xde kuning..xp PON cek hospital ambik drh semua... setiap pg sy jemur bby atas cahaya sinaran pg sebelum kul 9..dri ank sy..ank buah syarikat.. amalkan MCM tu.. insyaallah...xde kuning.. Alhamdulillah...

3y ago

sy* typo JD syarikat pulak...aduiii🤣🤣🤣

kerap susukan bby dgn susu bdn. selain tu saya ikhtiar mandikn bby dgn air rebusan buah keranda cina. try google . alhamdulillah kedua dua anak saya serasi . yg abng 1minggu je . yg adik 2minggu sbb last minute baru teringt nk mndikn dgn air tu . maklumla pantang sndiri pasal tak bole rentas negeri 😭😭

kerap susu badan. & air buah kundur(rebus hingga hilang manisnya ya) bg bby minum takkan mom pulak😂 jgn byk anggaran taksampai 5ml atau 5ml depends. once a day.

3y ago

Seriously bagi baby minum?? Baby below 6m cuma boleh minum susu kan? Ke saya salah baca ni?

saya dgn baby darah o, alhamdulillah baru je habis kuning dia semalam.kerapkan bf dia and untuk awak amalkan anggur hitam.

sy darah O anak darah O... tapi anak2 tak ada kuning... yang no 3 ni bakal lahir minta takde kuning la....

Sy drah O....anak memang kena kuning...sy hanya bg susu badan banyak sja...lps tue Alhamdulillah ok..

Daun peria sis rebus dah rebus air dia mandikan tuk baby. Kalu tak pun air teh pun boleh

Keep on bagi susu ya.so more bilirubin can be excreted daripada najis and air kencing

bagi bayi mnum susu kambing yg fresh .. InshaAllah mnjadi