Breakfast & Dinner

Bole cadangkan menu untuk breakfast & dinner untuk ibu 1st trimister?

7 Balas

sebenarnya boleh makan apa sahaja sis, yg paling penting kene amalkan makan sikit tp kerap. contoh breakfast sis bihun goreng, sis x leh ambik 1 pinggan penuh, ambil lebih kurang 1-2 senduk rata sahaja. nak makan nasi lemak ke semua boleh, tp kurangkan nasi (1-2 senduk rata) dan banyakkan ambil timun/sayur lain. tiada masalah nk makan apa pun, asalkan portion tu kena jaga. makan sikit, tp kerap.

Amalkan pemakanan seimbang je. Guna konsep suku suku separuh. Suku nasi/mee/roti Suku ayam/ikan/ daging Separuh sayur buah buahan Snacking antara makan berat boleh cuba yogurt, kacang, oat, buah, buah kering (kurma/ buah tin/ aprikot etc) Yang kena elakkan: Makanan berminyak/bergoreng Caffeine Makanan tinggi gula/garam/pengawet Elakkan makan ubat tambah darah dgn susu

Klau alahan awk mkn je aoe yg awk blh mkn https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat ☺️

2y ago

Boleh ltk no phone nti saye add

Saya makan ikut selera tapi cuba follow kalori defisit. Saya baca, untuk ibu hamil, hanya perlu tambah dalam 300 kal. Saya kurangkan makanan tak berkhasiat.

Roti, telur, hard cheese, baked beans, avocado, pisang, epal, yogurt, susu ibu mengandung, jus buah buahan.

breakfast susu roti dinner biskut air milo depends pd awak laa mkn rengan2

Apa2 menu asalkan suku2 separuh. 😊