Pengalaman bersalinkan second baby 😘 7/7/20

Bismillah😘 Just nak share pengalaman bersalinkan Dea Naura Irdina💕 pada tarikh 6/7/20 jam 6pagi terbangon tido sebab rsa panties basah je, lagipon bangon sbb nak pipis. Pergi toilet rupanya dh ada darah bercampur air means air ketuban dh leaking sikit. Time tu belom ada rsa sakit2 contraction lagi. Kelua toilet leaking air ketuban masih kelua lagi. Terus kejut asben kata dh ada tanda nak bersalin. Kengkabut asben bangon mandi apa semua. 6.30pagi siap2 terus pergi hospital serdang, lex je naik moto🤭 sampai hospital jam 7pagi. Junpa dokter cek bukaan baru 1cm. Tapi air ketunban still leaking sikit2, kenala pakai pad. So kena admit teros. Jam 12tgahari camtu perasan air ketuban ada kaler hijo2 sikit, bagitahu dokter dokter kata risau bby dh teryak. Siap kena check pakai muncung itik tu. Tapi cek bukaan still 1cm. Sampaila ke ptg jam 5 still leaking ada topokon hijo jugak. Cek bukaan dh 2cm, tapi rsa sakit tu tak kerap lagi cuma dh rsa mengeras and sakit2 sikit. Dokter bgtahu kejab lagi kena induce sbb detect bby dh teryak dlm perut. Terpaksa masokkan ubat induce paksa utk bby kelua🥴 dgar pon dh seriau. Jam 6ptg contraction dh makin kerap dan sakit, tapi cek masih 2cm. Jam 10 mlm teros misi tolak masok laborroom, skli masok ubat induce drip 1dos. Fuhhhh taksampai 10minit dh rsaaaa sakit 4kali gandaaa. Cek bukaan 3cm tapi dh takde leaking air ketunban dh, just kelua drah. Masok jam 12tgahmlm 7/7/20 cek bukaan still 3. Kata dokter rahim tebal lagi, masyaallah sakit dia dh takleh bincang. Dhlaa kena baring je atas katil tu takleh bangon pusing2 ke apa sbb tgah buad ctg dgar jantung bby. Kat graff mmg nampak contraction kuat. Jam 3pg misi bgi ubat tahan sakit sbb aku dh taktahan sangaddd. Jam 4pg Cek bukaan dh 4cm. Jam 6pg cek bukaan dh 5cm. Jam 7.30pg cek bukaan dh 6cm. Sampailaa jam 8.30pg tekan button calling dokter sbb betul2 rsa nak meneran tapi cek2 bukaan dh fully rupanya, teros dokter suruh terannn. Apa lagi teran dlm2 tanpa senafass, hanya sekali push teros kelua bby N seberat 2.72kg. Alhamdulillah 7/7/20 8.43pagi disambut dokter dan dgarla tangisan manja. Sebut syukur syukur takhenti time tu. Nampak bby, sakit aku semua hilang. Menitis jugak air mata perjuang sorang sorang tanpa suami disisi. Takkoyak tapi kena jahit dlm sbb melecet sikit. Pengalaman bersalin bby girl ni mmg lain pd yg lain sbb kena induce lagi. Contraction biasa merasa contraction induce merasa(scary)😬💟💟 #time dlm lr aku dh takpikir org call msej banyak kali, nantak p laa dgn hp tu.

Pengalaman bersalinkan second baby 😘 7/7/20
12 Balas

tahniah 🥰 saya pun baru selamat bersalin kan baby girl (first baby) bulan 1 haritu. memang dalam lr tu tak dan nya nak tengok hp sbb dah sakit yak mat tahan contraction 😂👍🏻

3y ago

faham faham 😂👍🏻

MasyaAllah comelnya baby. Moga jd ank yg solehah kelak.. Aaamin Slmt berpantang puan. Jg diri & jg kesihtn. Stay smile & stay young😉 #TAPSupermoms #TAPactiveusers

3y ago

Iyaa, sebelah ada gamba dia terkini🤭 aha lambat update actually. Ouh really, semoga baby sis sehad sehad jugak yaa. Aamiin💕

Alhamdulilah,sis bersalin kt hopital mane? Boleh sya tahu keperluan yg perlu dibawa ke hopital untuk ibu dan anak?anak first tak tahu nak bwk barang apa.

3y ago

Standby je sis. Sebab nanti kat ward ada kain bedung hospital punya lgi tebal. Sebab kat ward sejukkk 🥶

Comell cantik nyaa baby gurl. alhamdulillah tahniah mom. saya pun 2nd pregnancy ni baby girl. menunggu hari je ni😂 huhu nebes lain mcm kali ni

3y ago

aminnn terima kasih ☺️ hihi

thanks share kisah bersalin anak kedua. sy pula tgh tunggu masa bersalin 2nd baby. hihi 🤭

3y ago

amin..terima kasih 😊

sehari lagi nak sama tarikh lahir dgn saya..

Taniah sis! comel sgt baby! take care 😊

sharing is caring Sis...

comelnye baby 😍🥰

3y ago

Masyehhh sis 💋

Tahniah😊😊

3y ago

Thankyou ☺