housewife ?

Bila suami cakap " ala awak duduk rumah je tak rasa penat pun " . apa respond korang?

74 Balas

Itu kalau suami yg ckp.. Mmg kecik hati sgt la jawabnye.. Sy mak mertua selalu ckp mcm tu..dia pulak jenis kaki jln.. Lepas tu suka mintak2 tlg kt sy.. Kdg bila kita ckp xlarat la, xnk ikut dorg pg mana2.. Mula la ckp.. Kamu bkn buat ape pun kt rumah.. Tido je.. Rase nk berderai airmata kejap tu jgk.. Habis yg menyapu mop rumah dr dpn ke dapur, memasak, layan anak, basuh baju bagai.. Kemas itu ini tu sape yg buat.. Cara dia ckp mcm kite ni ade 5 org gaji kt rumah.. Susah bila org x phm keadaan kite ni.. Lg pulak tgh mengandung mcm ni..mcm mak mertua sy.. Dia mmg mengandung 7 org anak dia x de alahan lgsg.. Xde sakit2.. Cerita pak mertua la.. Dia yg alah teruk.. Mgkin sbb tu dia x tau rasa mcm mane kite yg mengandung ni.. Dia tau2 perut da besar terus beranak je.. Zaman skrg dulu lain.. X sama.. Berbeza sgt2.. Ape pun sis bersabar la..

4y ago

Huhu.. brtabah lah sis 💪💪💪

Klo sy, suami xpernah ckp mcm tu.. Tp dya faham, kdg2 ada jga dya tolong sy sikit2 jga anak ke, tolong basuh baju,jemur, kemas2 bilik, kdg2 dtg rajin nya tolong masak... Sbb dya tau sy klo dh penat mmg dgan dya pon sy xbertegur sbb terlampau penat dn serba xkena.. Dulu baru kawin ada jga kerja, sbelom g kerja, kemas, masak, basuh, age duk gan mertua, tp bl dya lihat sy terlalu penat semua nk buat, last2 dya suh berhenti duk rumah, klo penat xyah buat kerja rehat je, kdg2 sy nk basuh baju waktu mlm ke dya xbg, dya ckp xyah basuh, basuh besok je, nt penat tidur lambat, sok sy ada boleh jga anak... Tp ok lh jga, dya banyak seport sya, tolong banyak benda... Jd sy xlh stres sangat.. Sbb tu sy xkisah dya kuar jumpa kawan2 dya sbb dya banyak tolong sy..

Sy slambe ckp, Jom kita tukar tempat...jom...😂 Pernah juga dirasakan skali, sampai skng jera suda si laki, x suda komplen kalo bini d rmh... ada skali tu sy xda d rmh.. dia jaga ank d rmh..then dia ada kerja dekat depan rmh nak repair urgent, anak balik2 panggil nak susu, kejap nak ini, kejap nak itu, mau kencing pun dipanggil minta kawan...last2 kerja laki tergendala balik2 stop...lepastu bukan main dia buat komplain dekat bini, mcm kita ni service centre...😂😂😂 Then sy balas...nah itu la ko bilang duduk d rmh xda keja, tido seja bilang kan...nahh rasain loh...😂

Hahaha.. sy diam kan aje..tp masa sy nak bersalin anak no. 2 haritu..dia ckp ok xpe dia boleh jaga anak..xpayah tinggal rumah mak..so bila sy dah bersalin, malam tu dia balik rumah..kena settle anak, dgn anak ligat lagi..nak bagi makan susu apa semua. Dia pun cakap, baru dia tau betapa letihnya jaga anak dgn nak buat kerja rumah bagai semua. Haa tu baru 1 malam tinggal. Nasib baik esok dah discharge. Haha..jadi sejak dr tu dia sedar dan tak banyak bunyi lagi dah.. 😆😆😆walaupun selama ni dia yg banyak kemas rumah. Tugas sy jaga anak & masak.

Perfftttthhhh...myb sbb kite buat kerja rumh bukan dpn mata die..die blk umh tgok sume mcm sedia kala..kalau kite tggl umh smggy pun apa jd ckp kt die..cuba hujg mggu thn die dri keluar.suh tgok apa kite buat dri bgun tdo..msk bfast,basuh kain jemur kain,lipat kain,mandikan ank,susukan anak,kemas dpur,mop lntai sapu lantai,sapu luar umh,kemas baju dlm rak,tghri smbg msk, n on n on sampai ke mlm yg cerita ats ktil pun ingt xletih ke?aihhhh geremmm btul kalau yg ckp housewife duk saja2..kdg org yg bekerja pun rela ke ofis lg tau bbndg yg duk umh....alamak aiihh

Suami sy penah terlepas skali ckp dgn sy mcm tu..sbb kes nye die balik keje die tgk sy bru bgn tido ptg..sy dgr die ckp sy penat buat ape sy trus die ulang lg skali, pastu die diam.. sy kemas2 bju n letak dlm beg..beg tu sy letak kt dpn suami, sy ckp sy nk balik kg holiday, ank2 sy tggl kt die, sy ckp awk cube jga ank2 n kemas rumah, masak mcm mne sy buat tiap hri... Suami trus amik beg bju sy n kemas blik dlm almari n ckp mnta maaf 😅 lepas dr tu die xde ckp pape dah..klau nmpk ank buat sepah die msti suruh ank kemas cpt2..

4y ago

Alnuzula : hahaha sometimes dgn suami ni isteri kne pndai psycho jgak hahah

Husband penah ckp mcm ni awal2 kawen. Tp sy kerja time tu cuma kerja dari rumah, tak masuk office. Lepas dia ckp mcm tu, sy trus tarik muka and start gaduh. Tu last dia ckp mcm tu haha. Skrg dh jd housewife pun dia tak sebut dh. Cuma dia slalu ckp dia penat kerja.. Faham kerja dia teruk.. Sy main2 je la ngn dia, jom kita buat turn.. Sorg kerja sorg jd surirumah selang setaun, taw takmau

Apa plak perasaan jika kita keluar berkerja.. Suami duduk rumah urus kn ank ank..?? Sewa rumah, api air.. Barang dapur kita kena tanggung... Sepupu sy hidup dia mcm tu.. Terbalik.. Dia blik rumah memg husband dia dh masak dan urus kn ank ank.. Cume kadang kdang la blik rumah tgok rumah berselerak dgn mainan ank ank... pun selalu dengar Dia merongut pnat penat..

Kekadang bukan sahaja suami ckap mcm tu.. Ingat kita mengdung ni tak penat ke buat semua kerjaa.. Urus ankk ankk lagi.. Urus benda lain lagi.. Kekadang hanya air mata yng menemani.. Anak anak jadi kekuatan.. Ada masa nyaa akan jadi marahh bila kiter jer buat semuaa benda sampai ke satu tahap kiter rasa biar laaa apa nakk jadii.. Sudahh penat dahh..

Betul lelaki ni bukan nak paham sanggat..depa tak tau bini dirumah ni lagi penat..kekadang kesian tengok wife yang ada anak..letih dari pagi sampai kemalam tak hilang hilang..suami balik kadang tengok rumah bersepah pon boleh punca gaduh rumah tangga..Alhamdulilah saya Mintak jauh perangai suami macam ni..banyak dengaq kisah rumahtangga kawan kawan ja..