housewife ?

Bila suami cakap " ala awak duduk rumah je tak rasa penat pun " . apa respond korang?

74 Balas

sbb kene bahagi2 kan kerja rumah. walaupun kite suri rumah speenuh mase, kene bg jgak sikit tugasan utk suami buat (pesanan dr.fadzilah kamsah) ckp kat suami, setakat bg duit je sy pon boleh cari duit, mntak sugar daddy pon boleh bg. rumah same2 bina, sama2 lah uruskan. ataupon sis boleh tinggalkan rumah sehari dua mntak suami uruskan.

Diam je.. Dlm hati doa biar dia sedar diri.. Bila dia cuti tu, pagi2 ckp kat dia 'jap eh nk g amik mknn ngn makcik depan, dia dh masakkan, sbb i duk rumah tido je xmasak' 'harini i kne basuh baju, makcik sebelah ckp harini mesin dia rosak, sbb slalu dia yg basuh baju, i tido je kat rumah' dia senyum je.. Lepastu dia xbrani kata gitu dah.. 😅😅

Saya stiap kali dy ckp cmtu..sy akn baring ja dlm bilik smpai dy blik krja..bgun pon untuk mkn minum n mndi ja...lapar saya bgun mkn..phtu sy tdo blik....main hp kt blik...sbb sy mngndung mmg penat...mmg smngt ugk buat kje umah..tp bila suami ckp cmtu..mmg 1hari tu sy xkn buat pape.. sy rileks ja...dy blik..dy msk sndri..

4y ago

Hbis kalau kita buat kerja rumah pon dy complain...so biar dy jela yg buat...lgpon rumah tu bukan bersepah pon..sbb xde budak

Suruh je dia uruskan semua benda, baru padan muka dia. 😆 Suami pernah pertikaikan, lepas tu saya cakap "kalau macam tu, jaga anak. Kemas rumah, basuh baju, masak, tidurkan anak, main dengan anak, kemas rumah, bagi anak makan, lipat baju." sampai sekarang takde dia pertikaikan, sebab jaga anak 15 minit pun dah cari bini.

Pnh jgk .. tp bila dh Makin lama kawin n suami kekdg bila cuti tu ,dia nampak akk kelam kabut uruskan rmh ,msk ,hntr anak sklh .. dia jd cair jgklah . . Rasa bangga jgk bila suami marah anak² ,knp tk tlg mama ,Korg tk kesian ke tgk mama .. jd sayu pn Ada .. dlm hati ckp ,syg jgk dia kt aku😂

Kdg2 laki kte mmg x paham kte duduk umah ibarat kte goyang kaki tdo je...apa2 pon masa masak nasi tu ikut sunnah lps tu doa la supaya laki kte sedar yg kte x goyang kaki kt rumah...menjadi utk sy...skrg laki sy ada tlg2 tuka pampers anak...mandikan...kemaskan mainan..dh bole sikit..cuba la..insyaallah...

saya prefer cakap dengan gurauan sbb bila kita emosi dia pun akan emosi juga dan saya pun akan simpan dalam hati. tak syok la mcm tu. hehe so better gurau2 sikit sbb nak jaga perasaan kita dan suami. itu saya lah. tak tahu kalau yg lain sbb lain orang lain caranya.

Saya cikgu.. Time cuti lagi penat ddk rumah... Tp sy mmg suka dok umah.. Smpaikan ank pon husband antar g nursery punya nk suruh sy berehat bila cuti.. Tp kita org keje ni paham2 la, time cuti la nk buat keje.. Mana ada istilah rehatnye😒🤔

Hangin satu badan. 😂😂😂 Majuk. Lepas tu text suami, sy jenis tak pandai bercakap. Bila menaip karangan 450 patah perkataan, laju macam roket!🚀😂 Lagipun tak elok kita bercakap kalau time marah. Biar sejuk dulu hati. 😣

4y ago

Hahaha 😂 betul sis, bila saya merajuk saya buat tk thu je sampai dia panggil saya baru saya pandang dia balik 😂😂

Bila time cuti xpayah buat pape.. Goyang kaki jer.. Baru dia nampak, kalau wife dia betul2 goyang kaki.. Baju bertimbun xbasuh, baju bertimbun xterlipat, pinggan mangkuk tak basuh, lantai berdebu rumah tak terurus..