Duduk Rumah

Siapa sini yang sebelum ni bekerja tapi bila dah pregnant jadi housewife? ?‍♀️ Korang bosan jugak tak duduk rumah? Sis dah bosan duduk rumah ?

75 Balas

Sy berbelah bagi nak resign nak tgk anak membesar hati mmg nak sanggat tapi saya jenis yg cepat bosan bila bosan mula la meroyan dgn suami😅..plus kuarga blah laki x mok sy resign nak jga cucu plak, tp mcm sy risau anak sy no.2 myusu botol mlm2 kena bangun buatkan susu 3 4 kali smlm..nanti ada baby lagi la x tido lepas satu satu... Pastu kena bangun awal esok pagi nak keja..balik kja ambik anak2 pastu masak mgemas bgi ank tido bgitu la rutin harian sampai mmbesar..persoalannyer...larat ke aku camtu..suami kja mlm pagi2 baru jumpa, Fikir pun dah penat😅..decide cuba lepas lahir nanti try 3 4 bulan kalau x larat asyik lambat jer gi keja 😂 bru resign..mcm tu la kita momy

5y ago

yeszaa mummy btol3...xde sape yg nk tnggalkan ank yg dkandungkan dier pde org laen kn klau x sbb kekangan keje..x gituuu

Sis akan biasa lama-lama nanti...seorang wanita Dan ibu yg hebat akan melalui semua fasa2 yg sukar dlm hidup.Jadi bertabah Dan sabar lah melalui fasa2 itu semua...dulu Saya pnh rasa myesal bhenti krj, tapi skrg sy rasa bsyukur sbb Saya masih ada waktu bt suami dan anak Saya...kalau lah saya masih krj mungkin sy xdpt nak focus 100% pada org yg saya syg..balik krj penat2 mst Kita nk rehat kan diri, dkt situ dh kurang dh Kita saling bkomunikasi dgn suami dan anak2 , nak masak dekat rmh utk suami dan anak pun jarang2...itu klu Kita masih bkrj.Sis kena biasa kan diri ya ,lama2 nanti akan jadi seronok juga😊

5y ago

Mmg mula nya agak sukar ...sbb Kita dh biasa bkerja, tapi lama-lama nanti sis akan rasa kn hikmah disebalik semua nya.☺️☺️.

okay je....sbb bole jga ank sndri,xnyusahkan mak mntua or mak kndung suh jaga ank kite,dia dh jaga kita dr kecik smpai besar,tup2 kita dh besar kawen n ada anak,nk suh dia jaga lg huhu...rasa ksian sngt...wlupun dia sndri yg nk,ataupun xda lah nk suh pgasuh jaga yg kita xtau pgasuh tu ada mslah apa2 ke,wlupun kita nmpk dia normal...takut sngt,wlupun sblum ni bkerja ada duit sndri syok hujung bulan soping bebanyak,bila dh pregnant amik kputusan nk jd suri ruma spenuh msa first tu memang boring,rasa nyesal tp bila tngok ank sndri mbesar depan mata sronok sngt,lg bnyk msa bsma suami n ank2....

Meeee. Masa 10weeks pregnant. Resign. Sbb dok jauh dari family and husband. Alahan jenis tak bole bawa bincang. Plus stress keje pun dah cannot go dah. Pas resign, 3bulan gak memerap kat rumah. Ya Allah, dia punya bosan taktau nak ckp cmana. Bgn pagi taktau nak buat apa. So, decide buat part time pun okay dah. Tapi still takleh nak occupy masa yg ada tu. Sy pulak jenis pemalas nak klua rumah. 😂 Risau gak dok ternak lemak kat rumah je. Lepastu, alhamdulillah after 3months dpt offer keje dkt dgn rumah. Skrg bangun pagi, rasa excited nak pegi keje je. Walaupun start keje tu masa dah 28weeks. 😂

Mcm mna nak bosan, 24 jam buat kerja rumah tu pun x habis habis...bergaduh dgn anak, layan perangai budak...tidaklah sy pernah bosan , kecuali bosan sebab tiada duit 🤣🤣...kalau bagi pilihan memang nak kerja sebab tempat kerja x la penat sgt mcm suri rumah..hujung bulan pun berduit..tpi bila di fikirkan kali kedua...sy x percaya sesiapa pun utk juga anak..lgi lgi anak sy semua perempuan... So sy putuskan biarlah penat,tiada duit yg penting sy boleh pastikan anak anak sy ok... Biarpun dari awal bulan ke hujung bulan ..mcm sama saja ,kadang x sedar pun dah hujung bulan 😅😅

Sy lepas kawin kerja brape bln je lepas tu suami xbg kerja dah smpai la sekarang sy jd housewife dan mom to be 🤗..bosan mmg la bosan duduk rumah lg sy merantau dgn suami..suami g kerja sy sorg2 di rumah mmg bosan tp suke juga al sbb sy boleh buat mcm2 di rumah kemas rumah la cantik kn rumah masak ape yg suami suka mkn bnyk mase sy buat kerja2 rumah jd xbosan sgt..agk2 xde ape nk buat sy tidur la tp pastikan smue nye siap dlu baru lena nk tidur 😆..bile suami balik kerja tngok rumah bersih mknan pn terhidang elok je suami pn jd suka..😍

Sya..resign sbb tau2 da 3 blan pregnant🤣🤣, pastu kerja pulak dgan active chemical dgn fragrant,sblah workspace pulak tu..kesian la kat baby ni,,trus resgn..skrg tggu time nk boom je,bosan duk umah sbb dah biasa keje pg balik mlm😆.. Nsb bek ad budak bulus2, boleh main..hahaha... Inshaallah lepas habis berpantang nanti, main chemical ag la plus tlg hsband, ckup kn ape yg xckup😁. #imasrchemist #1stpregnancy

Saya rasa bersyukur sgt2 jadi housewife. Sebelum kawin kerja as a programmer sgt2 stress, migrain hari2, plus buat kerja smpai x tido sbb nk kne kejar due date project. Skrg dah duduk rumah, rasa heaven sgt2 boleh buat bende yg sebelum ni x leh nk buat, contohnya masak try resepi baru, baking kek. Skrg dah ada anak, busy dgn anak pulak. Xde rase bosan pon. Alhamdulillah.

sy pn benti keje bila dh nk masuk 7 bln.. sb keje tu angkat berat n bàhagian soldering ada efek kat baby nt.. mmg bosan gila plus skrg dh stay rumah mak.. lg la tak buat keje lnsg.. cuma basuh baju laki bini dgn kemas bilik je.. yg lain tak bagi buat.. pg uruskan laki nk g keje n tgu dia balik dlm tempoh tu mmg tkebil2 la tgk fon ke apa ke haha 😅

Saya dah 7 bulan pun still kerja lagi .. walaupun saya ada alahan teruk hari tu .. saya mampu mc je .. nasib baik dapat boss lelaki yang memahami .. kalau tak larat betul2 baru lah minta cuti tak pun mc je .. takde lah sampai berhenti .. kerja skrg susah nak dapat lagi2 nak tetap 😬 kalau harapkan gaji suami je , mmg tak cukup .. nak beli barang2 lagi ..

5y ago

Haaa betul , skrg pun dah tak larat sangat .. kepala sakit , badan lengguh2 , perut ni pun nak bawak pun kadang sakit 😅 InsyaAllah masih boleh lagi kerja .. lagi2 pjj dgn suami , pergi kerja pergi memana pun sorang je😊