upt positive but belom kahwin

hi , saya belom berkahwin dan masih remaja , saya rasa menyesal dengan perbuatan saya .. mungkin ni balasan dari- Nya .. saya dah preg 4bulan , lelaki tu tahu dan suruh saya gugurkan .. dia tak kisah pasal kosnya , dia nak tanggung kos gugur tu .. tapi saya taknak , saya sayang kandungan ni .. setiap hari dia racun otak saya untuk saya ikot kehendak dia .. katanya dia takut family dia dan family saya takboleh terima dan dia tak bersedia untuk menjadi seorang bapa .. dan dia selalu cakap dekat saya , yang dia tu nak masuk gov untuk kejar cita cita dia , “kalau saya tak gugurkann mcm mana dengan masa depan dia ?” saya pun nak sambung belajar semula tapi saya sayang kandungan ni dan taktahu macam mana kadang kadang saya termakan dengan kata kata dia untuk gugurkan demi masa depan kami berdua , tapi taktahulah saya buntu .. setiap kali dia bercakap pasal gugur mesti saya akan menangis .. bila saya taknak gugurkan , dia cakap saya ikot tekak saya , saya selfish tak fikir anak ni lahir as anak luar nikah .. takfikir apa yang akan kena dekat dia .. saya sedih sangatt , kadang saya rasa nak bunuh diri .. saya tahu saya bodoh sangat sbb masih rasa kesian dekat si dia lepas apa yang jadi , pada mula saya ingt dia akan bertanggungjawab ..sbb dia selalu layan karenah mengidam saya .. teman saya checkup dn sebagainya .. tapi kenapa dia still minta saya untuk gugurkan ? saya sedih sangat , saya selalu pujuk dia untuk sama sama hadap apa yg akan jadi , but result dia still sama .. dia still dengan keputusan dia ! apa patut saya buat 😔?? saya cuma minta nasihat yang baik dari akak nd ibu ibu kat luar sana , saya tau ramai yang pernah berada dalam situasi saya .. saya dah buka buku pink , doktor suruh saya jaga emosi saya , sbb saya selalu stress .. saya tiada siapa , cuma minta pandangan nasihat yang positive dari anda semua ! terima kasih 😊 #pleasehelp #Needadvice #jangankecam #insanlemah

54 Balas

Sy pernah lalui sama dgn sis.. Tp syg, sy gugurkan kandungan itu pd usia dia 6 mggu.. Firstly sy rasa mcm xsngka, rasa syg, tp bila fikir blk, sy kena gugurkan dan bf msa tu@yg bertggjwb, cri duit utk gugurkan.. Masa tu kami masih belajar sma2.. Lps gugur sy murung sbln.tp sy solat taubat dan sentiasa menangis stiap kli berdoa supaya bnda ni sy dpt lupa kan...kami betul2 xbersedia.. Dan lps pada tu sy tggl kan bf sy.. Sy dh xnk ada kaitan dgn dia.. Xnk berulang lg.. Lastly sy kawin dgn org lain da n bf pun kawin dgn org lain.. Kami masih Kawan dan dia slalu mnta maaf dgn sy dgn apa yg prnh dia lakukan..

3mo ago

Ye.. Sy mengandung lg.. Skrg tgh prgnt ank ke 6..

Salam. Saya pernah mengalami nya dan gugur kan seawal 5 minggu. Kalau you ada support family tolong teruskan. Walaupun akan dah bertaubat tapi kirafah yg diberi oleh Allah tu ada. Saya berkahwin dgn org sama dan setiap kali mengandung tk pernah dpt tgk bentuk baby sebab saya akan keguguran seawal 6-7 minggu. Teruskan perjuangan dan kuat okay. Kalau dia tak nak, awak ada keluarga awak jaga la ramai2 dan Allah sentiasa ada utk bantu

5mo ago

Awak stay mana ye

cukuplah dosa yg adaa . jgn dtmbah lagi ..rezeki anak ni xsemua dpt ..jgn mnyesal kmudian hari .. teruskan .. jgn ikut khndak bf awk .. kat situ dh nmpk perangai dia yg sbnrnya ..lelaki kan ..kalau betul dia syg awk ..dia xkn suruh gugurkn .. awk boleh fikir dekat situ .. sanggupkah awk nak gugurkan anak yg takde dosa ? , cukuplah dosa yg ada .. .hadapi dgn tabah .. kuat smngat .. takde masalah yang xboleh settle .. ingt , anak tu amanah .. ,nak kejar cita² xde masalah pun kalau ada anak .. jaga diri dan baby yaa ..jgn ikut kata lelaki yg xsygkn awk spnuhnya..

Maaf, saya mungkin nak bagi pandangan dari sudut negatif, jadi jangan baca kalau tak nak rasa terbeban. Saya ada berjumpa dengan seorang makcik yang menjaga 3 orang cucu yang masih bersekolah seorang diri. Ketiga-tiga cucunya anak luar nikah, ibunya lepas tangan. Urusan dari sijil lahir, masuk sekolah semua diurus oleh neneknya dan mak bapak mereka macam tak pernah wujud. Jujur kata kalau awak tak rasa awak boleh bertanggungjawab ke atas anak yang awak bakal lahirkan dan awak rasa awak tak nak kisahkan pasal anak itu lepas dia lahir, please let it go.

maaf kalau akk mencelah..nk tnya adik skrng umur brp?kalau adik xde tmpt nk pergi dan jika tinggal di selangor boleh try search atau col Ibu Pejabat Pusat Bimbingan Raudhatus Sakinah 03-6178 1922 https://g.co/kgs/7iU443D nnti try tnye sbb dia terima remaja umur dr 12 hingga 24tahun.. kalau ada pape nk mintk tlg .nnti bgtw akk if btul2 nk msuk ke sana tuk dpt bimbingan dan bntuan spnjng pregnant.. akk ada kenalan di sana .. mg Allah pmudahkan segalanya Allahuma Amiin.. jg dri bebaik k.. with big hug❤️

Post reply imageGIF

dik, akak pernah berada dlm situasi adik tpi akak lain sikit ceritanya akak nk gugurkan tpi laki tu taknak end up kami nikah masa akak pregnant 5 bulan, mulanya tak dpt nk terima sbb anak luar nikah kan tapi lama2 Allah bukak hati jugak untuk terima.. tpi prkara yg paling penting sekali kalau adik masih ada mak ayah.. wajib bgtau diaorang ok.. jgn tggal diaorang.. diaorang takkan tggal adik even depa tau adik dh pregnant.. jaga kandungan tu elok2.. jgn pikir banyak.. nnti pergi hospital mak ayah jugak yg kena ada ataupun adik beradik..

3mo ago

sis awak berkahwin tu kena tunggu sebulan ke ? or terus pergi jabatan bagitahu dah preg nd minta untuk bernikah cepat ?

Dah bgtau family awak ke dik? First sekali kena beritau family dulu tau dik sbb lelaki ni jgn sesekali percayakan dia, akak yg dah kahwin pun tak caya suami akak. Skrg awak pregnant awak stress, lepas bersalin awak akan bertambah stress jadi better ada family yg guide awak agar fikiran awak sentiasa rasional. Kalau hanya depends on lelaki, awak akan mudah teracun. Silap2 lepas bersalin awak stress & bf kata buang baby, awak pun ikut. Pape pun tahniah dik sebab dah buat buku pink. Moga dipermudahkan urusan

5mo ago

betul tu sis, sy pun prnh ada dkt situasi adik ni. Citer dia pun lebih kurang sama mcm citer adik ni. Bf sy pun dulu suruh gugurkan tpi sy x nk. Lepas tu dia suruh sy rahsiakan benda ni dari family sy. Bila sy ikutkan lama ii dia jadi mcm x de jalan penyelesaian. Semakin kita diam x tegas semakin tu dia pun rasa x btanggungjawab. Last ii sy beranikan diri bagitau mak sy. Dari situ mak sy call dia suruh tanggungjawab. Terus dia jadi kelam.kabut nk settle semua benda. Dari pengalaman tu sy rasa menyesal sbb x bagutau mak sy dari awal. Lelaki ni dia x rugi apa ii. Kita pompuan ni yg rugi sbb kita yg bawak anak tu dlm perut. Masa anak tu besar pun dia ada dgn kita bknnya laki tu. Apa ii jadi pun kita pompuan yg rugi. pendapat sy pada adik ni better bagitau mak ayah, sbb org tua ni tau apa perlu buat. Jgn ambik keputusan sendiri, nnti jadi mcm sy last minute kelam kabut nk settle utk nikah dgn perut dh besar.

First, awak kne bgtw family awak.. Sbb nant ble bersalin waris yg boleh discaj awak.. lgpun bf siap suruh gugurkn, jd dia bkn la jnis yg btggjawab & nak lari dr tggjawab.. awak pun muda lg, perlukan keluarga utk support awak.. x semestinya, ade anak, awak x bley smbg cita2 awak dik.. itu pentingnya sokongan kluarga.. dyirg boleh bantu awak sme2 jge baby smentara awak belajar/bkerja.. Jgn tkot bgtw fmily, ble awak da ready bgtw mereka ye..

semoga Allah permudah urusan awak dik, inshaAllah Allah tu x menzalimi hamba2Nya. jln terbaik share dgn family bg tau dulu salah sorang adik.beradik yg awak selesa berkongsi masalah. dah ada kekuatan baru bg tahu parent. tp jgn amik tempoh masa yg lama utk sharing kat parent. permulaan memang pahit inshaAllah doa byk2 agar hati parent lembut utk terima qada dan qadar Allah ni. baby tu x salah pun, memang Allah dah takdirkan dia berada di rahim yg tepat. inshaAllah selalu positif dan don't stress❤️

awak, klu gugur kn, igt la, ramai lagi org diluar sana yg nk kn anak... takut sekarang kita buang dia, suatu hari nnt, bila tiba masa awak nak anak, da xde peluang tu dik.. kedua, dripada awak buat dosa k2 lebih baik awak tggl kn bf x guna awak tu.. yg k3, pulanglah semula kepangkuan keluarga.. minta maaf jer, biarlah kena marah, itu normal... sbnrnye ni point pertama dik... akak doakan awak baik2 lepas ni, buat keputusan terbaik.... Taubat nasuha & sayangi diri sendiri