upt positive but belom kahwin

hi , saya belom berkahwin dan masih remaja , saya rasa menyesal dengan perbuatan saya .. mungkin ni balasan dari- Nya .. saya dah preg 4bulan , lelaki tu tahu dan suruh saya gugurkan .. dia tak kisah pasal kosnya , dia nak tanggung kos gugur tu .. tapi saya taknak , saya sayang kandungan ni .. setiap hari dia racun otak saya untuk saya ikot kehendak dia .. katanya dia takut family dia dan family saya takboleh terima dan dia tak bersedia untuk menjadi seorang bapa .. dan dia selalu cakap dekat saya , yang dia tu nak masuk gov untuk kejar cita cita dia , “kalau saya tak gugurkann mcm mana dengan masa depan dia ?” saya pun nak sambung belajar semula tapi saya sayang kandungan ni dan taktahu macam mana kadang kadang saya termakan dengan kata kata dia untuk gugurkan demi masa depan kami berdua , tapi taktahulah saya buntu .. setiap kali dia bercakap pasal gugur mesti saya akan menangis .. bila saya taknak gugurkan , dia cakap saya ikot tekak saya , saya selfish tak fikir anak ni lahir as anak luar nikah .. takfikir apa yang akan kena dekat dia .. saya sedih sangatt , kadang saya rasa nak bunuh diri .. saya tahu saya bodoh sangat sbb masih rasa kesian dekat si dia lepas apa yang jadi , pada mula saya ingt dia akan bertanggungjawab ..sbb dia selalu layan karenah mengidam saya .. teman saya checkup dn sebagainya .. tapi kenapa dia still minta saya untuk gugurkan ? saya sedih sangat , saya selalu pujuk dia untuk sama sama hadap apa yg akan jadi , but result dia still sama .. dia still dengan keputusan dia ! apa patut saya buat 😔?? saya cuma minta nasihat yang baik dari akak nd ibu ibu kat luar sana , saya tau ramai yang pernah berada dalam situasi saya .. saya dah buka buku pink , doktor suruh saya jaga emosi saya , sbb saya selalu stress .. saya tiada siapa , cuma minta pandangan nasihat yang positive dari anda semua ! terima kasih 😊 #pleasehelp #Needadvice #jangankecam #insanlemah

54 Balas

adik, jgn buat kesalahan yg besar utk Kali ke dua. pertama, fikirkan diri awak n anak dlm kandungan tu. bagthu dulu parent awak. Pasal lelaki tu tinggalkn dia Dan jgn ada pape kaitan dgn dia lagi. ingat, awak je berhak atas anak tu. Walaupun lelaki tu yg hamilkan awak tapi dia tiada apa2 hak atas anak tu. dh nmpk dia bukan lelaki yg bertanggungjawab. Lepas anak tu lahir, awk Masih blh sambung belajar n kejar cita2. Harap keluarga awak blh bantu awak n support awak.

sy pn mcm awk.. tp bezanya bf sy alhamdullillh bg tggjwb. cuma fmily sy lmbt thu.. due awl bln 11 2023, tp family bru thu bln10, 22/10 bru nikh, 28/10 plk bby lhir.. enjoy your pregnancy journey sis.. dh dosa brzina,xkn nk tmbh dosa mmbunuh kn. nt lmbt laun fmily awk akn thu & kna thu jgk.. drg psti syg ank tu walaupn brcmpur rsa kesal mrh kcewa😄 llki tu x pyh dicri dh.. oneday akn ad makhluk Allah yg trima awk dn ank awk seadaanyaa..

7mo ago

sis boleh saya tahu nk bernikah waktu preg ni kena ikot prosuder yang kena tunggu sebulan ke ? saya due awal bulan 6 , takut tak sempat ..

hai adik. Allah jentik hati adik utk rasa syg pd kandungan ni. Alhamdulillah.. x payah ikut ckp bf adik tu ye. jgn stress2. anak tu x berdosa. apa pun adik kena terus terang dgn family adik. supaya senang nanti utk urusan yg seterusnya. ok fikir ke hadapan je dik. takde manusia yg x pernah buat kesilapan. yg penting kita x akan ulang lagi perbuatan tu. dan fokus dgn baby yg adik kandungkan ok. jaga kesihatan jaga emosi. hug 4 u 💜

hi since you need advice first thing first we were not in your shoes dear. taktahu your real situation. follow your guts keep the baby safe! damage has been done. inform your family they deserve to know about this, inform your parents you will need the support onwards, anak tu rezeki. mungkin nanti your partner akan terbuka hati untuk terima anak dia nanti❤️ the rest is doa banyak2 May Allah guide

yunk.. awak da buat silap ... jgn laa tmbh silap lg smpai nk bnuh anak awak sndr.. 1st of all.. face it.. bgtahu fmily.. awak prlukan support.. nk pregnant, melahirkan, bpntang sorg diri tnpa support...bkn mudah.. mental kte turun naik jee.. lps tu bncg la apa yg ptot ngn kluarga awak.. ape2 pon, jgn gugurkn bby tu.. anak tu tak slh.. okay.. xoxo

jgn tambahkan beban dosa dik.Teruskan sj kandungan tu.Bgtau family,bincang baik²..klu rasa tak dpt nak jaga baby tu..adik blh cr keluarga yg memerlukan baby.berkenaan bf adik tu,kku skrg da dia mcm tu apa lg klu da kwin..lg teruk.. tinggal kn sj dia dik..pasal kerjaya adik tu..rezeki ada d mana² dik oii..anak tu satu amanah tuhan bg dan rezeki anak ni pasti ada..percaya la....

Sy rasa awk bt mcm ni, minta dia stay smpai awk brsalin je ckap kt dia mcm tu, lpastu prgi je klau nk prgi, sy yakin d tempoh 9 bulan ni bila dh tgk wajah ank, dia xkan sggup tggal awk dan ank, dri crita awk sy yakin dia bukan lh seorg llaki yg xbaik, mungkin di trkejut, apa nk kata jiwa muda, xdgr org, bila brdua mcm2 lh jdi, xpelah, dh jd dh, yg lepas biarlah, yg kdepan kita ubah yem

nasihat sy jaga lah bby tu , sbb org yg brthun khwin pun bukan mudah nk dptkan anak . awak yg mudah ni jngn sia2 kan . letak tepi malu tu jnji fmily awk tahu . awk muda lgi mmng kena famly support . klau awk gugurkan kifarah Allah tu ada . kwan sy ggurkan b4 nikah lpas khwin still tk ada anak lgi . my advice kena jujur jgk bg thu family

hi dik. Senang je. Utk menguatkan keyakinan diri pertahankan kandungan tu, adik ingat satu je yg ada dlm Al Quran Allah kata jgnlah kamu membunuh anak dlm kandungan kerana takut pd kemiskinan. So mksdnya berdosa kalau gugurkan anak. InsyaAllah anak ni pembawa rezeki. Mengikut logik akal manusia mmg kita rasa susah tp slowly Allah akan bantu korang berdua jaga anak dgn baik. Amin 😊

jangan teracun dengan dia. Kakak saya ambil baby yg hampir kena buang.. n ibu tu x jadi gugurkan.. lepas besalin boyfriend dia tinggal kan dia...so takda jaminan pun dia akan stay dengan awak.. n baby tu selamat dengan family kami.. n mak dan ayah baby tu dua dua bakal kawin tapi dengan pasangan masing2.. so, adik fikir masak2.. family marah kejap jee..