Bacaan hb low

Betul ke minum calla milk boleh naikkan bacaan hb?

17 Balas

boleh cuba. tp pemakanan kita pun kena tgk balik. bykkan makan makanan tinggi zat besi (sayur bayam/brokoli/daging merah/kerang/buah jambu/delima/buah naga/kurma). time nak cek hb boleh cuba makan buah jambu separuh biji pepagi sebelum gi klinik. sy dah cuba 4x, semua hb sy 13+. sambil tu jgn culas makan ubat tambah darah klinik bg & cut caffeine kalau boleh.

Betul sgt2. Ni pengalaman sy sendiri. Sy HB low waktu dah sarat pregnant. 10.3 naik 11.1 sy konsisten naik 12.4. Sy bersalin hb 13.1. Lepas bersalin hb sy naik 13.7. Selain daripada minum Calamilk ni, sy jaga mkn. Makan makanan yg berkhasiat. Baby sy lahir x de masalah kulit langsung memg putih bersih kulitnya. Kuning pun x tinggi.

Pengalaman sy. Kena betul2 jaga makan iberet. 2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan. Boleh amalkan jus atau buah delima, air suam dgn limau kasturi, buah buahan kaya dgn iron & vitamin c. Contohnya orange, delima, persimmon, apple dll. Boleh juga bykkan ambil sayur mcm bayam, kangkung etc.

sya mnum jgk calla milk tu ,hb sya mmg naik , tpi sya bknnya mnum susu tu shaja, sya ambil jgk buah buahan mcm jambu batu atau buah² yg lain gituww ,cnth 2 hari sblm appointment kk sya mkn buah jmbu , esk tu mkn buah lain dngn susu tu , hri checkup hb sya 12.6

hai awak . kalau awak tk sure kan , awak try makan ubat tambah darah dengan air peelfresh perisa jambu batu . saya tuhari hb 11 , makan je ubat dengan air jambu batu tu hb naik jadi 13.5 . tapi dia tengok kesusaian bdan kita jugak tau . goodluck !

sy minum juga calla milk. tpi makan juga ubat tambah darah yg klinik bgi. dri hb 9.8 naik 10.4. lepas 2 mggu check hb naik 10.6. tpi still rendah. dr tukar ubat bgi iberet pula. Ntah lerr 😣

1y ago

mcv tu ape? hehe 😄

sy smpi 34w hb drop smpi 9. lepas tu tawakal ikot cara sendiri. makan iberet 2 bijik+ vit c redoxon. setiap mlm sebelum tido. lepas tu terus naik helok smpi bersalin result hb 13.7.🙂

saya pun minum calla milk. sblm ni satu sachet tak membantu. saya cuba minum dua sachet sehari dlm masa seminggu sebelum check up, alhamdulillah naik dari 10.1 ke 11

sye minum susu tu so far naik la.. slalu sehari sblom checkup sye akan minum 2x sehari..yg hari lain skali sehari sbb sye ada gdm on diet

I minum susu similac so far hb okay je, jangan lupa makan supplement yang dr bagi and makan buahan juga ❤️