kafein

Betul ke minum banyak kafein akan effect kandungan? Terutama yg first trisemester?

4 Balas

Pengalaman sy anak no 3 .. ye betul .. mase preggy no 3 mmg gemar sgt2 nescafe .. x dpt minum 1 hari kepala pening2 .. hb paras2 jee boleh dikatakan dr 14weeks tu hb drop smpai 8 paling tinggi mase booking hb 11.5 .. masa 33weeks baby stop membesar 3minggu .. doc decide genap 37w terus induce .. Alhamdulillah baby sihat sempurna tp berat baby 2.48 je.. skg pregnant no 4 .. mmg tag tu jd kuning sbb pregnant bawah 2thn , thalassemia, ade baby berat bwh 2.5kg .. sis teringin boleh je minum tp jgn amalkan tiap hari .. x elok utk perkembangan baby .. maaf ye bkn nk takut2kan tp ini dasar pengalaman sendiri ..

Kalau pd sy xde efek pon pd kandungan....cuma efek pd hb...sy tiap2 hari minum nes..lg2 awl tri tu..ketagih yakmat

Ya betul. Kajian menunjukkan pengambilan kafein masa trimester pertama boleh menyebabkan kecacatan

Owh ok..tp kalau minum milo boleh x?