sukar mnyusu

Bby lahir pramatang 35minggu...skrng msuk 3 hari dh bby msuk NICU...hri ni nurse suruh try susu bdn tp bby xnk..sumbat kt mulut still xnk..klu dpt isap pun sekali dua..mmng mula2 mcm tu ke?berapa lama tempoh smpi bby boleh sesuai?pengalama momy2 semua mcm mna mula2 bagi bby menyusu badan

1 Balas

Bkn bby x nk, tp sucking refleks dia kurang.. Sbb tu mcm benda baru bg bby & bg ibu juga.. Kna ajar bby, kerap kn bfeed, belajar cara pelekapan yg btl, rangsang mulut bby guna jari utk mnghisap.. Elakkn beri susu guna botol.. Guna cup feeding atau pun sudu..