berat badan

Berat bdn bby sy kjap naik kerap turun...mula2 lahir 2.37..lepas tu turun 2.36..naik 2.39..skrng turun 2.36..bby lahir pra matang..34 minggu..dh 12 hari dh usianye skrng..doc ckp klu esok berat naik 2.39 boleh balik..cm mna ye nk bg berat naik..mnyusu kerap..bby kena tahan wad sbb kuning 17 bacaan...boleh share x pengalaman mommy2 yg pernh mengalami keadaan mcm ni..terima kasih

1 Balas

Sis sama lah anak saya. Risau kan bila berat baby turun. Anak saya kena prolonged jaundice. Kuning lebih 2 minggu. Berat lahir 3.42 kg. Lepas tu turun, turun dan turun sampai cecah 3.0 kg. Masa tu doktor kk nak refer ke hospital untuk admitted sebab hilang berat badan secara drastik. Padahal baru 2-3 hari sebelum tu keluar hospital sebab kuning. Masa gi hospital tu dah siap2 packing. Bagi minum susu siap2 kat rumah. Kat hospital tu, dia timbang lg. Alhamdulillah 3.1 lebih kg. Hampir 3.2 kg. Jadi doktor tak admitted kan ke ward. Kalau kes macam ni sis, teruskan bagi minum kat baby. Baby kuning kan suka tidur, kejutkn bagi bangun. Doktor Pediatrik ada bagitau saya, kenapa diorang nak admitted kan baby yg ada massive weight loss, sebab ada kes baby meninggal, baby tu dehydrated. Jadi, kita ni memang kena kerap bagi baby kita susu.

4y ago

Itu la sis..semalam bby sy alhamdulillah kuning turun drpd 17 ke 13..boleh balik..hari ni nk g cek semula kuning dia..smlm paksa2 bby bgun mnyusu..mula2 tu susah juga nk kejut...lepas tu mak sy bg cara nk kejut bby..klu dia bedung apa semua ksi buka apa yg bby pakai..lepas tu kejut dia cubit2 manja..angkt2 dia...alhamdulillah lps tu dia bgun..4 kali juga la dia bgun mnum susu mlm td..lps tu ad lg stu pertua klu bby susah bgun jgn ckp' npe bby susah bgun' ckp la senangnye ank bgun..klu kita ckp susah2 lama2 betul2 jd susah..in shaa allah smoga dprmudahkn urusan mommy2.. semua..dikurniakan kesihatan yg baik2 bby dan momy...aamiin