Size Kandungan Tak Selari Minggu

Baru lepas check kt kk td. Kandungan sy skrg dah 9minggu 3 hari. Tp bila doktor scan, size kandungan br dalam 7 weeks. Ada beza 13 hari. Ada x ibu2 yg sama situasi mcm sy. Risau sgt rasa hati nii. ??

11 Balas

Normal sis, jgn risau. Dulu saya pernah scan kat hospital. Umur baby dalam scan 37 weeks, tapi kalau ikutkan kiraan minggu 35 weeks. Saya pun mmg jenis period teratur. Jadi memang ingat + catat dalam apps 'flo' first day of my last period. Saya tanya doktor, doktor kata umur weeks dalam scan tu sebenarnya ikut saiz baby. Saiz baby saya macam 37 weeks masa tu. 🤷🏻‍♀️ Tapi bila saya gi scan hospital lain, elok je kat scan tu tulis 35 weeks 🙄🤔

Kdg sbb ssh nk ukur sbb janin kecikk lg. Sy mse 9mggu doc ukur 6mggu. Sy tggu lg dua mggu then baby ok je dh ikut minggu die. Doa byk2 fkir baik2. Mkn mknn bkhasiat.

Sama.. Ikot kiraan manual nurse edd 15/7.. Tp bila scan dgn doc edd jadi 11/7.. Doc ckp xde masalah boleh je ikot edd 15/7 tu.. Rasanya normal asal jarak x terlalu jauh..

Sy pulak bila scan jadi cpat sminggu...tp doc tgok tarikh edd yg manual ngn scan,die ckp klu beza smggu mcm tu masih boleh pakai lg,ok je,jgn jarak tlalu jauh

Normal sis.. Lagi2 period yg x teratur.. Mmg byk beza dia.. Mcm sy period teratur beza 2 hari je😊

Samala sis. Due nurse bgi 22/4 sbb ikutkan last period. Tpi Doktor scann tkr pula ke 8/5.

Normal je.. kiraan LMP kdang jadi tak sama dgn result scan bila ovulasi lewat..

Doktor ckp kantung ok x? Ada nmpk x bby kt dlm?

Normal.. doktor cakap myb sy lambat ovulation..

Normal. Sy pun sama ja mcm sis