Ujian pantang 😭

Baru berapa hari bersalin.. sekarang tgh pantang hari ke 6.. mlm smlm lepas menyusukan anak dapat ws dari boss.. terkedu baca.. boss minta maaf dan terpaksa berhentikan perkhidmatan saya sebagai staff dia..alasan sbb tkde backup dan cuti pantang terlalu lama 2bulan.. pandang muka anak dan suami rasa nak nangis terfikir mcm mana nk survive leps ni macam mana nk tlg suami survive dgn nk hantar anak ke pengasuh lagi.. allahu.. retak segalanya.. walaupun ada pampasan tapi rasa tu tk dpt dikata.. kejut suami tunjuk ws boss suami pun terkedu.. suami ckp " tkpe in shaa Allah ada rezeki kt tmpt lain, tkpe sabar okay" terus keluar air mata..semoga lepasni ada rezeki anak.. dapat tempat yg lebih baik dari yg sebelum ini 😞

22 Balas

Hai sis. In sya Allah ada rezeki lain. Saya pun nak bekerja tapi dah ditakdirkan jaga anak dulu dan tengok kan parents. Yakin rezeki Allah yang boleh saya cakap. Nak selesa sangat takda la bila sorang je bekerja. Tapi makan pakai Alhamdulillah cukup. Yang penting mommy cari circle yang beri motivasi. Bila dah tak bekerja dunia untuk bersosial pun makin kecil. Apa pun moga ada rezeki yang lebih baik buat kita ya. Aamiin

2y ago

Aamiin Allahumma Aamiin. Terima kasih sis. Sis juga ❤️

setahu saya dlam akta buruh ada bg tahu y majikan tidal dibenarkan utl berhentikan pekerja y sedg cuti bersalin melainkan company tu ditutup, pn boleh call pej. buruh utk dptkn kepastian dn tuntut hak sbg pekerja.. mudah2an Allah mudahkan semua urusan pn utk berpantang.. fokus utk jaga diri.. jaga baby baik2.. xyh da tgk social media.. nti stress..

dalam tempoh 60hari, pegi apply tuntutan insuran perkeso (EIS), claim ni hanya utk staff yg diberhentikan kerja bukan resign sendiri...perkeso akan bayar setiap bulan selama 6bulan (ikut rate gaji terakhir), under EIS..lepas tu, pergi JTK (pejabat buruh), utk report kalau perberhentian kerja ni secara tidak adil..gaji lebih 2k, kena report di mahkamah perusahaan

please please please report or rujuk dgn pejabat buruh. tak fair ye bagi awk short notice mcm tu dlm keadaan tgh cuti bersalin pulak tu. moga dipermudahkan semua urusan sis. InsyaAllah ada rezeki lain yg berlipat ganda untuk anak sis dan keluarga sis ya. jgn stress2 masa pantang ni. rehat secukupnya dan fokus pd baby je. habis pantang nnt boleh job hunting kerja lain pulak.

2y ago

saya dh report.. tp mcm tkde tindakan je.. betul terasa aniaya sgt.. amin in shaaa Allah ❤️

sabar lh ujian mesti ada yg lebih baik Allah nk bgi... jgn risau rezeki anak ii sntiasa ada, percaya pd Allah, bergantung pd Allah, berharap pd Allah, mintak tolong pd Allah, mngadu pd Allah... jgn harap kn manusia... sbb manusia x dpt bgi ap yg Allah boleh bagi... tgh pantang jgn stress ii, or fikir negatif nnti jejas kesihatan dan susu utk bby .. take care ok rileks ..

2y ago

betull.. aminn in shaa Allah serahkan segalanya pada yang berkuasa 🤲🏻

sabar puan. InsyaAllah Allah SWT nak bagi rezeki yang lebih baik untuk puan sekeluarga. percaya pada rezeki Allah. kalau dah tertulis tu rezeki kita, orang lain nak rebut ke, nak rampas ke, takkan dapat sebab Allah dah tetapkan rezeki masing-masing. puan jangan stress² ye. berpantang dengan tenang

2y ago

In shaa Allah baik aminn terima kasih ❤️

boleh report kt pejabat buruh. sbb mmg ptot nya ade cuti bersalin utk setiap company. mana boleh takda cuti bersalin. org yg keje ikea tu pon ade cuti bersalin tau 3 bulan ke 4bulan x ingt.

2y ago

Betul

Tidak apa sis, jgn sedih ye. Kalau alasan boss takde backup itu tandanya company tu mmg tak strong foundation die. Ini cuma tanda2 sis akn dpt kerja yg lebih bagus lagi. Yg penting ade pampasan. Ambil masa utk pantang dgn baik, jgn stress mommy.

2y ago

Aah company tu mmg small circle..benefit pun tkde.. syukur juga diberhentikan semoga ada rezeki di tempat yg lebih baik lps ni 🤲🏻

boleh refer dekat pejabat buruh. lebih kurang mcm sy. tp sy diberhentikan lepas cuti bersalin sabar ya. jgn sedih n stress masa pantang.. semoga dipermudahkan semua urusan dan ada rezeki lain

2y ago

Baik sis terima kasih in shaa Allah ❤️

Saya advice pn buat aduan di pejabat buruh. Majikan tak boleh berhentikan mana mana perkerja dalam tempoh ML kalau pekerja tak langar mana mana syarat kontrak kerja atau polisi syarikat.

2y ago

Keep follow up dengan JTK. Kalau boleh buat surat bertulis terus. Hantar sekali salinan surat akuan bersalin pn. Memang susah sikit nak deal dengan JTK. Tapi majikan tak boleh laa ambil advantage macam ni. Huwaa saya pulak rasa nak marah dengan majikan pn 😌