37weeks. Rasa mcm baby kurang gerak. Die tak gerak besar , hanya slow2 je . Perlu ke pac tak ?

9 Balas

pengalaman sy 37 ++ pergi pac sbb baby kurang gerak.. first time prgnt xde pape masalah tumpah darah ke apa ke.. cuma ade gdm dc je laaa.. ahd cm da rase kurang gerak dpt surt dri clinic luar suruh pergi hospital.. cm yakin je baby sihat.. ari selasa bru pergi hospital. sampai ke pac terus kne tukar baju pink.. hahah ingt check ctg biase cm kt kk.. amik ko die tnye cukup x 10 gerakan. dri 9 pagi ke 6 ptg.. kite kerja xperasan laa gerakan tu... paling ngeri check laluan die godok wei... terus darah kuar... check ctg baby okey.. ade je gerakan dlm kt pac tu... so dr. tnye nk bersalin x?? ke nk pantau dulu.. setelh tragis check laluan tu cm nk mati aku buat keputusan beranak aritu jgk.. laluan time tu 1 cm. bg ubat drip balloon 5 cm last pech air ketumban tetap 5cm emg czer... selamat daa... nurse kate baby besar mende laa pe kuar 2.85.. Alhamdulillah selamt.. ank da setahun.. utk bersalin lagi lambattt lagi rase cm insaf.. xthu laa klo normal. aduh seramm... tp service dri pac semua dr. nurse semua baik sungguh... tp truma check laluan...sekian

1mo ago

ye betul induce..alaaa lepas bersalin lege sis... 40w patut risau.. bnyk berjalan taw jgn baring jeee cm sy time dr masuk balloon drip induce sy membuta sbb minta ubat tahan skit 🤣🤣... time drip tu mmg sakit laa td bukaan 5cm😆

Sy pun hari tu 37weeks bby dh tkgrk sgt. 12jam tksmpai 10 pun tanda gerakan dia, mlm tu trus pegi pac. Doc check bukaan jln and advice induce sbb bby dh matang and dh boleh bersalin. If nk blik pun boleh je tpi doc tk tnggung risiko sbb tkut bby lemas kita tkperasan. So sy decide warded, mlm tu juga lps doc check bukaan 11pm, 2pagi tu dh start rasa contraction and turun tanda lptu kebetulan sy kena kembar darah. Darah byk gila keluar smpai basah katil, kain semua dh mcm tumpah darah. 2 mlm layan contraction, lptu bersalin. Tk jdi induce sbb jln dh buka sendiri.

Pengalaman saya bersalin 37w sbb leaking.. kena tahan wad sbb ada bukaan 1cm..msa ni redho je klu kena bersalin terus sbb baby pun dh matang..kena msuk ubat 2x..pastu dlm lb kena drip plk..7 jam bertarung..37w6d bersalin la baby boy secara normal..alhamdulillah ❤️

- Kurang 10x pergerakan dalam masa 12 jam ✅pergi PAC - Pattern pergerakan baby tak seperti biasa ✅pergi PAC

Klau baby kurg bergerak tanda nak bersalin dh tu sis huhu sbb saya bersalin 37 w

macam kes saya dulu tapi masa tu saya dah 39 wks, pergi je pac wakk.

saya tgh puasa . baby gerak slow . risau la harini dah masuk 37 week

1mo ago

Allahu sis, kalau risaukan baby boleh berbuka, nnti gnti n fidyah. Saya pun prgnant thun lps msa tu bru mcm 30w, tapi sbb sya brt bdn naik, so mmg selang sehari cek BP,kencing n jantung baby, awal2 lagi jantung baby mcm ssh nk cri kdg mcm slow sikit, nurse nsihat kalau boleh jgn puasa,tkut jgk kan,

Baby saya kurang gerak tu petanda dah nk bersalin 😂

kalau risau, pergi je PAC.