Asyik menangis

Bangun je nangis, nk minum susu je nangis, nak tido pun nangis kenapa ye? Jujur sy dh penat nak hadap benda ni hari² 😞 Selalunya sampai bila ye baby jd mcm tu? anak sy skrg dh nk msuk 4 bulan.. Macam² cara dh cuba.. 🥴 #ingintahu #seriusnanya #firstmom #pleasehelp #advicepls

27 Balas

allah..paham sgt..saya anak first mcm tu juga sis. anak high demand. saya punya tertekan tu xtau nk ckp mcm mana..saya siap zikir kuat2 masa tu dodoi anak laju2 sbb stress punya pasal asyik nangis, xtau ape dia nk, dah bagi susu nangis lagi, dah dekat subuh baru berjaya tidokan..hari2 mcm tu. masa tu saya ade baca baby kalau overtired pun mslh juga nk tido ke nk susu ke mesti nangis, sbb da terlampau penat. kena ikut jam tidokan dia xboleh biarkan terjaga lama. lg satu saya terpaksa guna buai juga masa tu sbb letih nk mendodoi hari2.. tp tulah..susah juga nk lena lama2 mudah sgt terjaga.pastu nangis. lama mcm tu nk masuk 6 ke 7 bulan baru anak saya ok tu pun sbb dah pandai mengempeng..nangis je selak la baju, diam la dia. masa 5 bulan pula suami je selalu dodoikan pegang dia hayun2 sambil zikir baru dia bertenang. dulu saya baca baby dia perlukan sensasi mcm dalam rahim utk tenang, bila dah lahir mmg kita kena bantu lah utk baby bertenang melalui beberapa cara, bagi puting ke, buai ke, white noise ke, bedung ke, atau gabungan semua tu. 4 bulan pun mmg masih juga perlukan bantuan. saya harap sis dpt bertahan..cari support group yg boleh kongsi permasalahan. kalau baby jenis high demand mmg kena extra effort sikit la nk bantu tenangkan dia.. skrg anak sulung saya tu dah nk masuk 3 tahun, dah besar dah, sihat n cerdik n bakal ade adik tahun depan, neves juga kena lalui lagi semua tu hehe..tp sbb dah ade pengalaman yg agak susah dgn anak pertama..saya jadikan panduan pula kali ni. all the best ye mommy, kalau burnout pleaseee cari bantuan ya..jgn stress sorg2. you can do this!

anak sy dri lhir smpaai 2 bulan lebih ok. xd nangis xd apa.. sbb sy mmg hafal waktu tukar pampers,waktu mnyusu. tidur bedung white noise buai. masuk 3 4 bulan tiba2 buat lawak. sbelum tidur meragam. yg selama ni sbelum waktu tidur malam yg pnjg tu dia senang tidur. tp kalini x. dia pandai dah nk luah emosi dia kalau time tidur tp ada benda yg trigger dia. mcm ayun buai tak kena cara. bunyi2 even bunyi bukak pintu bilik air pon dia nangis . kalau dia nk nangis dia nangis. tp biasa mmg prangai tu time malam sbelum tidur pnjg je. masuk 3 4 bulan waktu tidur mlm mmg mcm kapal gelora sy rasa. turun naik. nangis bukan nangis biasa. tp nangis yg emosi bila kita xturut kmahuan dia. nangis sedih yg pnjg brjela sekali tarik tu. bila dia makin besar,nangis dia akn ada pelbagai. kita kne hafal ni nangis apa sbb apa. try n error . lama2 akan ada connection dan kita tahu dia nangis sbb apa. yg kita sbgai ibu je yg tau . org lain xtau. yg org lain hnya tau ckp dia nk susu,susu xckup,dia xnk bedung n kondem2. tp sbnr2nya kita yg tau..takpe sis. slow2. blajar kenal erti nangis tu knp. klau smua dah buat,pampers dah tukar on time, even belum smpai time/basah pon dah tukar,waktu susu kita jaga,waktu main kita bg perhatian,waktu tidur mcm2 kita dah usaha, takpe.. mungkin dia nk prhatian je ke? lain bby lain prangai. mmg mnangis je cara nk komunikasi dgn kita.atau cuba sis tengok dia kembung ke? cuba tengok2 video untuk kenalpasti bby colic mcm mana,jenis2 tangisan ..tak silap sy kalau bby yg colic ni,dia ada cara nk kenalpasti dri segi tangisan.

awak.. sy rasa faktor utama yg bt sis stress bukan baby.. tpi sbb krg sokongan moral drpd org sekeliling trutamanya husband.. sy beranak csear, baby pertama n berpantang sorang sbb mak ayah jauh n husband slalu outstation.. baby sy pun gitu, sntiasa nangis, 1.5jam skali nk susu, xmau puting, bgi susu dia mnum smpi trlalu kenyang n bila nangis jerit3 trs muntah3, xde hari yg dia xmuntah n nangis, perut kembung la, apa la mcm3 la sis.. yg sy nk berithu adlh, bila suami sy outstation 3 4 ari xde kt rmh wlupun xde sape tlg sy jaga baby tpi sy xstress sgt sbb sy mngemas n msk n mkn apa shj yg sy mampu n bole buat.. baby tdo sy rehat, bole meditate, baca buku, buat apa yg sy bole buat, tpi bila suami ada, smua bnda dia nak siap cpt, anak nangis dia komplen kata kita xpndai jaga, biasala mak dia yg xde dpn mata tu saja yg perfect, mak dia bole kita xbole la, nak rehat kata mak dia bole bt keje rumah lps dpt baby kita manjala mngada la, msk xsedap la, xreti kms rumah la, itu la ,inila duduk rumah seharian buat apa la, mcm3 la, bila dia berleter kita pn jadi kelam kabut n cuba nak jadi perfect n lps siap smua keje da xde energy nak jaga baby, bila baby nangis rasa lonely sgt dlm life journey ni.. wlu baby sy da umo 2thn n suami pun da agak berubah n bole dharap tpi apa yg sy go through lps brsalin n masa berpantang sgt pahit utk sy telan n lupakan.. sy masih xdpt maafkn dia utk smua kata3 dia.. smpai skrg, bila sy dgn anak sy shj, sy rasa enjoy je, tpi bila dia ada sy trs jadi stress sbb smua bnda dia nak cepat, smuanya nak berlayan..

Terima kasih ye ibu² semua.. Iye sy tau memang kena bnyk bersabar dan itulaa yg sy buat selama ni.. Hari² sabar je dgn kerenah dia.. Yg buat sy tk tahan bila dia menangis je. Dia nangis biasa² sy ok je tau, yang sy tk tahan bila dia nangis macam kena dera lagi² tengah malam bila nak tido.. Tiap² malam macam tu sampai bukan je sy tapi suami pun dh speechless xtau nk buat apa.. Ayat ruqyah tiap² masa pasang, urutan ilu untuk legakan badan dia dh buat, susu dh bgi, pampers pun selalu je tukar still nangisss je keje dia.. Saya plk nk dptkn pertolongan family memang tk boleh sbb sy duduk jauh sgt dgn diorg.. Suami plk lewat petang baru balik.. Dengan kerenah jiran yang memang tk paham kita ni ada anak kecik, dibiarnya anak main luar rumah bising sampai anak sy yg baru tido puj terjaga balik.. Tu yg buat sy xtahan.. burnout jadinya.. 😞 Apa² pun terima kasih ye ibu².. sy boleh je nak hadap lagi cuma nak solusinya sahaja.. Maklumlah anak sy plk jenis high demand semua nak perfect, nak cepat, lambat sikit mengamuk teruk...

1y ago

semoga dipermudahkan urusannya mami. nak bagi pendapat pon tak pandai. semoga baby semakin easy going bila dah banyak bulan dan kembali selesa. aamiiin

saya sedang alami. anak saya ada colic, sampai demam dan masuk hosp. keluar dari hosp terus baby sy jadi high demand. setiap hari boleh dikatakan dlm sehari dr jam 7 pagi ke 11 mlm baby mahu d tangan ja dan x mahu tidur nyenyak. tidur 15 minit dah bangun menangis lg. mmg sgt stress dan sgt penat. belum lg dengan muntah dan kembung perutnys lg, ya Allah... saya cuba tukar2 susu dan saya pun jaga pemakanan x ambik dairy, stop bg fully bf, pegi hospital, doktor bg probiotik. belikan buai, belikan puting, mcm2 lah. alhamdulillah skrg dpt la berehat sedikit. tak lagi gendong berbelas jam mcm dulu. sumpah mmg stress, i feel u. semoga anak kita jadi anak ceria sihat bijak dan soleh solehah.

1y ago

Sis, saya faham perasaan bby colic tu. Moga kuat ya sis

Sis try follow babylanguage dekat instagram or facebook, dia ada ajar macam mana nak handle baby. And satu lagi sis kena banyak membaca tentang baby, selagi boleh kena study about baby. Cari je kat social media, and banyakkan berbual dengan baby apa kita rasa, dan faham dia. Buat selalu ya. InshaaAllah baby okay, doa banyak2, walaupun stress sis kena cari jalan. Moga Allah bantu.

sabar.. sabar.. awak nk jd ibu kena bnyk² bersabar dlm membesarkn & mendidik anak.. sbb tu org tua kata menjd ibu tak semudah yg disangka.. mcm² lg ujian akan dtg.. yg penting sabar.. normal je baby mcm tu itu cara bayi berkomunikasi.. nt makin besar dia makin pandai okelh budak tu.. jgn mengeluh.. jlnkan tanggungjawab sbg ibu dgn baik.. kena bljar kenal pasti tangisan anak..

sebenarnya baby ni dri start lahir sampai lah umur setahun bnyk ragam. bertabahlah sis. lama kelamahan bdn kita akan terbiasa. ank tu anugerah. ank pertama sy.. sy pernah tidur cuma 3 jam. tpi itulah kehidupan jdi ibu. semua ibu akan lalui. klau sis xdpt hadap. sis kena bijak. upah pembantu utk handle ank..jgn simpan penat tu nanti takut sis terpukul ank.

Takut ketegur mcm ank sya dlu smpai 3 bulan mngis tk henti² sya jdi pelik nagis mcm kene pkul , mula² ingtkn nagis biasa je mslh kmbung perut ke mslh lpar ke tpi makin lama mkin kuat ngis hari² bapak metua sya pun buat ketegur mlm dia ngis tu terus diam , esoknya dh tk nagis² mcm sblm ni , sis try tnya sape² pndai buat ketegur

Sabar. Itulah tanggungjawab sbgai seorang ibu. Rutin harian kita dah berubah, baby dah 6bulan ke atas baru kita akan rasa tidur pun dah kurang berjaga, semakin banyak rehat. Itu pengalaman saya la. ☺️ ingat Anak itu amanah Allah, semua ujian buat kita.