Asyik menangis

Bangun je nangis, nk minum susu je nangis, nak tido pun nangis kenapa ye? Jujur sy dh penat nak hadap benda ni hari² 😞 Selalunya sampai bila ye baby jd mcm tu? anak sy skrg dh nk msuk 4 bulan.. Macam² cara dh cuba.. 🥴 #ingintahu #seriusnanya #firstmom #pleasehelp #advicepls

27 Balas

allah..paham sgt..saya anak first mcm tu juga sis. anak high demand. saya punya tertekan tu xtau nk ckp mcm mana..saya siap zikir kuat2 masa tu dodoi anak laju2 sbb stress punya pasal asyik nangis, xtau ape dia nk, dah bagi susu nangis lagi, dah dekat subuh baru berjaya tidokan..hari2 mcm tu. masa tu saya ade baca baby kalau overtired pun mslh juga nk tido ke nk susu ke mesti nangis, sbb da terlampau penat. kena ikut jam tidokan dia xboleh biarkan terjaga lama. lg satu saya terpaksa guna buai juga masa tu sbb letih nk mendodoi hari2.. tp tulah..susah juga nk lena lama2 mudah sgt terjaga.pastu nangis. lama mcm tu nk masuk 6 ke 7 bulan baru anak saya ok tu pun sbb dah pandai mengempeng..nangis je selak la baju, diam la dia. masa 5 bulan pula suami je selalu dodoikan pegang dia hayun2 sambil zikir baru dia bertenang. dulu saya baca baby dia perlukan sensasi mcm dalam rahim utk tenang, bila dah lahir mmg kita kena bantu lah utk baby bertenang melalui beberapa cara, bagi puting ke, buai ke, white noise ke, bedung ke, atau gabungan semua tu. 4 bulan pun mmg masih juga perlukan bantuan. saya harap sis dpt bertahan..cari support group yg boleh kongsi permasalahan. kalau baby jenis high demand mmg kena extra effort sikit la nk bantu tenangkan dia.. skrg anak sulung saya tu dah nk masuk 3 tahun, dah besar dah, sihat n cerdik n bakal ade adik tahun depan, neves juga kena lalui lagi semua tu hehe..tp sbb dah ade pengalaman yg agak susah dgn anak pertama..saya jadikan panduan pula kali ni. all the best ye mommy, kalau burnout pleaseee cari bantuan ya..jgn stress sorg2. you can do this!