Gerak Hati

balik dari pasar pagi, perasan baby kick slow je. tak sekuat biasa. walaupun cukup 10kick dengan masa kebiasaan, naluri cakap ada yang tak kena. minum air sejuk pun dia tendang slow je. ibu goncang2 perut pun, dia gerak slow je. biasa kalau usik perut sikit bukan main dia kick. paksa suami scan dekat klinik swasta, tengah scan tu doktor cakap jantung baby slow je degupannya, sekejap-kejap laju balik. pastu slow balik. terus doktor tulis surat untuk refer ke hospital besar. sampai hospital kena ctg, bacaan sekejap 129 tiba2 drop ke 59, sekejap 120 drop ke 70. ibu ni dah ketar lutut, nak menangis. takut benda buruk jadi. kebetulan ada bff yg tengah buat umrah. mintak tolong dia doakan baby & ibu. alhamdulillah, dah tak ada bacaan yg drop tiba-tiba tu, cuma masih slow degupan jantung 120++. paling okey utk baby 136++. so berkampunglah ibu disini sementara tunggu pakar datang khamis ni. doakan kesembuhan & kesihatan yg baik yaa untk kami.

Gerak Hati
41 Balas

Sama macam saya haritu . Baby tiba2 gerak slow je ,macam2 buat. Kene tahan ward ,memang gerakan cukup 10 tapi lambat and tak macam selalu. Nurse bising2 kat saya 'apa la awak ni kan dh cukup 10 nk risau apa ,ke tak pandai kira gerakan baby', saya diam je sebab dalam hati kita tau macam ada benda tak okay. 3 hari admit baru bersalin ,itupun 3 kali masuk ubat induce,sekali drip dalam labor room. ingatkan lepas bersalin okay boleh balik da. Lepas masuk ward dari labor room tu saya dah pelik kenapa anak saya macam senyap je tak macam baby lain nangis2 ,memang masa lahir dia nangis tapi kecik je suara nak keluar taknak keluar je. Lepastu nurse datang check sekali kurang gula dalam darah 1.8 je ,berderau darah ,terus diorg amik balik baby kene tahan lagi seminggu ,dengan kene dripnya , lepastu duduk dalam incubator tu. Hati ibu mana tak sedih ,sebelum bersalin tu lagi dah rasa tak kene ,lepas bersalin tengok jadi macam tu 😔

4y ago

sama mcm sy masa lahirkan anak pertama sis.. bby kne tahan seminggu kt spital. plus ade jangkitan kuman pula...masa bru lahir tu lepas nurse mandikan die. doc pakar dtg . die tgk kaki anak sy lembik . terus tolak utk kecemasan ...

Allah.. Semoga sis dan baby dlm keadaan sihat. Risau juga kan,walaupon kira gerakn 10x tu cukup,tp naluri hati ibu kuat mengatakan baby x bape ok.

4y ago

iya sis. walaupun cukup 10. tapi rasa tak sedap hati. mungkin inilah org kata naluri ibu

Saye pun mcm tu jgak...tpi xde smpai msuk hospital..bpak mertua sye ckp ade gngguan kt dlm kandungan

Semoga segala urusan akk dipermudahkan... Dan baby dalam kandungan sentiasa sihat insyaallah semuanya ok...

4y ago

aamin. terima kasih ye

Semoga baik2 sahaja. Salute dgn mommy bila rsa tak kena, terus pergi hospital :)

Smoga sist dan baby sntiasa shat ..dan sntiasa dlm lindunganNya amiin2 ya rabbal alamin

4y ago

aamin. terima kasih doakan saya & baby

Sedihnye... Hope selamat semuanye... Minta kawan doakan.. Doa di sana makbul...

Allahukhbar semoga segala urusan sis dan baby dipermudahkan oleh allah swt , Amin yra

4y ago

aamin..terima kasih 😊

Semoga baby baik2 sahaja dan dipermudahkan segalanya.. InsyaAllah.. Aamiin..

4y ago

aamin. terima kasih 😁

All the best sis. I’ll pray for you and baby’s safety and health.