Baby kurang gerak

Hi . Sy pregnant 30week , mengandung anak first, suri rumah n tinggal dengan mertua . N mybe anak dalam kandungan saya girl . Sy dh start kira kick baby. Masalah sy baby sy jenis kurang aktif . Tak pandai sy nk kira kick . First sy rasa dia gerak masa 17week . Kadang dalam satu hari tu dia kick , tp slow je kick dia . Kadang kurang . And tiap kali scan or chekup dia ok je . Dia gerak , cuma slow . Malam pun tak berapa aktif siang pun sama . Cuma kalau saya minum sejuk akan rasa dia gerak tp slow . Kalau dia pusing2 dalam perut tu ada rasa cuma slow . Bila kacau dia kadang dia gerak kadang tak . Risau sy . Ke memg baby girl dia punya kick slow ? And berat baby masa 29week 1.2kg dah . Satu lagi ke sebb sy kurang aktif sebb duduk ngn mertua n suri rumah . Banyak tido n rehat je sebb mertua tak bagi buat keje . N sy banyak buat keje ringan2 je .#firstmom #firstbaby #ingintahu

1 Balas

selagi ckup 10kick xde mslh. tapi selalu nurse nak jenis kira tendang yg kuat bru kira as 1 kick atau dia tendang byk kali baru kira 1kick. takat ketuk sekali tu x kira as 1 kick. byk rehat xde mslh pon. mcm sye tgu pkul 10pg dlu dh gerak dlm 4 5 kali bru tido balik. nnti pkul 11 bgun balik. sambung kira kick dia sampai ckup 10 sblm pkul 3ptg. kalau sye rse bby gerak slow nnti mlm sye mntk husband tolong urut perut pakai minyak urut. gosok2 manja je. bukan urut yg tekan2 tu. esok bby aktif la 😂 lps tu pagi2 boleh je ckp dgn bby, dia kena aktif hari ni, kena ckup kn 10kick sebelum pkul 3.