baju baby

Baju baby yg baru beli kene basuh dulu atau tidak ya..

108 Balas

Pendapat saya lah , tambah2 sekarangkan musim virus tk hbis lg kan , baju2 tu kan mesti ada org2 pegang nak tgok2 kan , tk kisah la beli kat kedai ke online tp tetap ada org pegang kan ? Kita pun tak tahu org yg pegang tu sanitizer ke tak kan ? Entah berapa ramai yang sentuh baju semua tu ,walaupun baju tu duk dalam plastik sekali pun , tetap org pegang kan untuk lipat masuk dalam plastik So better basuh laa demi kesihatan baby Kita tktahu sbb benda tu tk nmpk

sangat kena basuh. ada baca satu artikel ni, baju baby ni disembur satu bahan kimia utk bg tahan keadan baju, xnampak kusam bila nk dijual. kulit baby pulak sensitif. jdnya apa saja yg akan bersentuhan dgn kulit bayi wajib basuh dulu sblm guna. even sarung tilam n bantal yg beli set tu, kain napkin. basuh dulu sblm guna.

Kalau sy semua sy basuh.. Topi, sarung tgn kaki, baju, barut, bedung, tuala.. Semua la...basuh pakai tgn je... Baju baru xkotor cuma kita nk bilas je ngn sabun incase ada trlekat apa² kn.. Yela baju dari kilang p ke kedai, bukan dyowg basuh..takot baby alergik plk..Tilam baby pn siap jemur panas..

4y ago

haa kan..😂😂 xlama lg kene la serah diri

Basuh. Kalau ada duit lebih pakai detergent yg memang untuk baby ada di Tesco, Mothercare, Happikiddo. Jangan letak baju dekat almari yg ada ubat gegat. Buang ubat gegat dulu. Clearkan almari baru letak baju baby. Good luck, mommy!

Kena cuci sis. Dr kilang tu,banyak bahan kimia dan kotoran. Kalau saya mesti cuci pakaian baru dibeli tak kisah la pakaian org dewasa,tuala apatah lg pakaian baby. Jgn terus pakai je. Tak nampak ada bakteria dlm pakaian yg buat kulit gatal2

4y ago

Kalau pakaian baru saya rendam sekejap dlm 1 jam,lepas tu cuci guna tangan ja. Lepas tu bilas 2,3 x sampai bersih.

eh mestilah kena basuh sis..baju tu djahit kat kilang entah kainnya dicampak sana sini ke😆...mahu tak gatal badan baby nti..sya beli stokin bby pun basuh dulu baru pakai..pendek kata baju kita or bby basuh dulu lah baru pakai

Kena basuh sis, guna pencuci baju baby. Saye guna sabun baju baby brand A,B,D. Basuh asingkan dgn baju lain, jgn dicampur. Saye basuh guna tangan je. Supaya baju baby tak rosak/tertarik kalau basuh pakai mesin.

sy dr anak first baju lampin akan basuh dulu.. lps tu sy cuci pakai detol.. bila guna utk anak no 2 pon sy buat bnde yg sama.. nie nk masuk ank no 3 hujung bulan nanti baru cuci baju² ny..

Adoi wajib basuh dlu la.. Baju dri kilang mcm2 tgn pgang wlpn kita nmpk bersih.. Bsuh xyah la nk mesin , bsuh tgn dgn sabun kocak2 je..bilas trus sidai..

Klu sy, bju baru beli bilas² ngan air dettol je sis. Klu bju yg bby dh guna baru sy basuh guna detergent yg khas utk bayi.