kenapa badan anak saya macam nie sedih tak tau nak buat apa dah

badan kaki leher naik gatal .. g klinik doc ckp ezcema bg cream sampai skrg nie tk ada effect .. cream pun dh nk hbs

kenapa badan anak saya macam nie sedih tak tau nak buat apa dah
14 Balas

samalah anak sy , anak sy umur 3 bulan strt jadi macamni .. prgi klinik tp doc ckp macam ekzema .. bg ubt kapur pun tkjln mkin gtl jadinye .. sy terus bwk g swasta klinik pakar kanak2 . doc cume bg ubat cream hydrochortisone dgn aqua cream .. nmpk ade kesan nye .. umur 9bulan dah stop gtl kulit tu .. cume sy elakkan seafood .. mknn unsur gtl .. sbb bby fully bf ..

4y ago

yea anak saya pun dari umur 3 bln lg ... sy g swasta pnye clinik bg ubat nmpk kesan sikit je tiap mlm garu2 baby tido

samalahhh..kaki sampai lh atas kepala bentik2 kulit nmpk kering jaa..kesian tgok bby dok garu sampai nk tidur pun xselesa ..letak minyak ,krim masih sama ja ..pastu cuba tukar sabun lain alhamdulillah dh kurang sikit xmcm sebelum ni..saya skrng pakai set sabun fiffi jaa..bedak dia..losyen semua jenama fiffi..

Cuba jari klinik pakar kanak2. my baby masa 1month kena lebih kurang mcm ni cuma taktahu gatal ke tak je sbb Baby kan taktahu garu. doc beri sabun mndi n cream sapu. 2days terus tak merah2 lg. lama2 beransur hilang.

anak sye pon mcm tu juga ..kulit jadi belang ...sye stop semua sabun, minyak semua laa sye stop ...alhamdulillah sekarang pon dah okay . kulit pon jadi normal balik ...bila dah sihat sepenuhnye sye pakai semula ...

ezcema jgn bagi kulit kering, suhu sekeliling pun sama tak boleh terlampau panas.. susu bagi susu badan or formula milk? klau formula milk kena cari yg sesuai dgn baby ada ezcema..

4y ago

mngkin boleh cari klinik pakar kanak2 yg lain.. sblum tu stop dulu smua jenis losyen,sabun mandi ke apa yg selalu pakai.. kulit baby kdang ada yg terlalu sensitif dgn bahan2 tertentu.

Saya tukar sabun bby pg cethaphil yg khas utk bby, pastu guna puer baby (skin cream) dh kurang dh kat badan bby, tinggal kat muka jer.. Tu pun kekadang timbul, kekadang tak

mummy ada mkn apa2 seafood ke? baby saya fully bf, masa dia 3months saya mkn seafood yg byk, dia jd allergik..1 badan tompok2 merah..

cuba mandi jangan guna sabun. jangan guna lotion atau bedak. tengok dalam seminggu. kalau masih mcm ni juga mungkin sbb penyusuan

4y ago

ouh yeke xpe sy dh try hari ini day 1 tak pkai sabun n lotion semua

tukar minyak gosok.. baby sya x boleh guna minyak kayu putih cap burung. bila guna jadi mcm ni. bintik2 merah

4y ago

saya dh guna minyak yue yi . minyak kayu putih . minyak bawang putih sama jgk tak ada perkembagan

anak saya pon sekarang mcm ni...sy y rimas tngok die garu2...sedih sbb tngok mcm gatal n panas