Naik gatal macam ruam

Salam. Nk tanya ibu2 ada tak naik macam ruam gatal2 kt badan masa berpantang ? Saya skrg mengalaminya. Gatal penuh dari badan sampai ke kaki. Pergi klinik Dr ckp ekzema. Tolong siapa ada pngalaman n pakai ubat apa ye ? #pleasehelp #firstmom

13 Balas

Same. Bila search google katenye Meroyan kulit. Sy kena time berpantang ni, pdahal kulit jenis normal, xde alahan pape. Tetibe naek gatal2 mcm kena gigit gegata bengkak2..lelagi tgh mlm. Baru jmpe doc kk td skali checkup katenye perubahan hormon & antibody kite tgh nk sesuaikn keadaan mcm ni.. punca tlalu penat/emosi/stress/ perubahan hormon bdn kite. Doc bg ubat selsema yg xmngantok katenye boleh meredakn gatal2 n miang, dgn ubat sapu mcm bedak sejuk .

2y ago

Boleh je.. sy pon tgh mnyusu badan baby. Doc pon bg ubat selsema utk redakn bengkak gatal2.. 1 lg ubat sapu .

saya bsalin 5/9/22. lepas 2mggu naik gegatal macam sis cakap ni. saya tk perasan memula. ingatkan apa benda. bila tengok kat paha penuh merah². tak sapu apa pun lepas 2minggu hilang sendiri. lani dekat breast je gatal². nak sapu ubat tak boleh. yg saya perasan dia tk boleh berpeluh. kulit kering kt situ. saya sapu vco je. utk kurangkn gatal. lagisatu. tk boleh nk pakai bra. macam miang² kat situ. dh macam kera menggaru🤣

sy pun sama tgh pantang skrang. masuk minggu ke 2 naik ruam di leher,tgn,kaki dan perut. menggeletik jugak. sy pakai sabun sebamed,sapu calamine losyen. sekarang da masuk minggu ketiga, da makin kurang. Alhamdulillah.

sya dl mcm tu sis, jumpa 7 doctor n mnum byk ubat tp tak sembuh juga, then org farmasi recomment pki ubat ni br ok (sya wktu tu tak ad breastfeeding so ok mkn ubt ni, bila sis ad breastfeeding mesti tny doctor la)

saya lepas keguguran, naik ruam 1 muka ~ dah mcm penuh jerawat 😅 gatal sgt ~ lagi² kalau berpeluh, makin besar biji² ruam tu.. tapi dah nak seminggu ni, Alhamdulillah makin kecut dah..

Sya lepas je branak mcm2 sakit dan allergic keluar. Sya pun tak tahu kenape, immune sistem nak reset kot. Ambil masa utk baik juga, by end of pantang ok sudah.

sama. takde ubat. improved bile henti penyusuan. takleh sentuh bahan kimia. sis bleh try cream herbal Chinese Xuandi dan diy sabun ibu susu.

sy week 37 masuk 38. naik gatal2. gatal strech mark lain pulak ceritanyaa. allahu. gatai sungguhhh. risau pulak kene chicken pox

ade.. sy kalah semua minyak.param. lg menjadi gatal. sy tuam dgn air panas lega rasa

sama macam saya...malam nk tidur xlena gatal nkw kat perut