Tips rawatan Penyakit Umbilical Hernia/pusat bayi tersembul

baby sya dah 2 bulan.semlm check up 2 bulan,doktor bg refer letter kepada doktor pakar sebab masalah umbilical hernia tapi kena tggu umur anak 6 bulan.sambil2 tu nak usahakn dan ikhtiar merawat umbilical hernia?ibu2 ade pengalaman x dan bole bagi tips x?hati risau juga.

Tips rawatan Penyakit Umbilical Hernia/pusat bayi tersembul
12 Balas

Hurm..mcm sy dr ank lahir sy tuam perut bby dgn tungku.. tp lepas pnskn tungku tu kne kaber dgn kain tkut bby melecur lak nti.. klu bby pmpn tuam kn dkt pusat kmdian kiri kanan perut..dkt ari2 nya...dan peha... Kalau ank lelaki pn cmtu juge... Mcm arwah nenek dan juge mak sy kata pling sush nk jg bby lelaki sbb dorg senang mcm dpt mcm angin psg... Jd ms bby dorg jika tgk dkt private part bby yg telur tu..maaf ea jika bhsa xbpe nk baik... Xtw nk bgtw part apa d pnggl tu.. jika bsr sebelah dan kcik sebelah xblnce.. dorg akn amik daun sirih atau daun mengkudu either one mne senang nk cri dan jmpe..layu kn dkt api.. lepas tu nti balut dkt situ dh balut pakaikn bby pamper...dh nmpk mcm dh kcut lepas bebrp jam letakn daun tu.. next ptg lepas mndi buat lg skali .ulang smpai bby nmpk dh ok... Tu petua lm2..kekdg ada org akn cy dorg akn try...kekdg ada yg xprcy dorg akn folo perubatan.moden..tp apa2 pn depend pd msing2 penerimaan mcmne.. tp dlu sy tgk mak buat gitu dkt adik n juge ank buah sy ms dorg bby..alhamdulillah ok..mg ank sis cpt sembuh..aamiin...

4y ago

Alaaa..skrol2...rupenye Sis ni tnye 3 bln lepas😅😅😅😅🙈🙈🙈🙈dh lm dh rupenye dia tnye..sy br perasan.post ni dan nk jwbnye..hahadeii🙈🙈🙈🙈agknye ank sis ni dh.sht ke blum ea?? ..

Ni bkn pnglman sis yer.. Ak adik ipar sis pn mnglmi hal yg sama juga.. Nenek n datuk sya suruh dia guna duit syiling yg sesuai dgn size pusat yg bmslah tu la.. Bgus lagi guna rm0. 50 tu.. Sbb bsar kn.. N then selotep guna yg mcm kt hspital tu.. Xtau selotep apa tu.. Pas mndi buat mcm tu.. Ak adik ipar sis, krg dri 1weeks dah back to normal pusat.. Umur dia 4 bln kena.. Sis cuba lah erkk.. Mana la tau.. Sedikit mmbantu kerr

4y ago

Aah sis.. bby sy lepas tggl je pusat, mak sy trus suroh letak duit syiling atas pusat tu

anak sy pon pernah kena masa umur 2 bulan,risau jgk...lpas dia dah pandai meniarap trus hilang bonjolan tue kat pusat dia..lega rasanya,mcm2 sblm tue ikthiar tp tak jalan jugak,lpas dgr orang ckp jgn risau nnt dia pandai meniarap pusat tue akan tengelam sendiri...alhamdulillah betul..

msalah sama dgn bayi sy skrg ni yg brusia 2 bln lebih..pusat tersembul keluar pd usia nk msuk 2 bln..awal bln 11 kena rujuk doktor bedah pulak..bharap sgt pusatnye cpt surut kembali pd asal..😭 takut dan x smpai hati klau dh usia 6 bln ke atas kena operate..

Pengalaman saya la kan . Sis beli balm tiger , selepas mndi sis sapu balm kt pusat baby sambil tekan dan pusing kt pusat tu . Kalau tak okay jugakk , sis ambil daun sirih layur atas api2 bg suam2 tuam kt perut baby . Tekan2 dekat pusat .

4y ago

tq sis.nnt sya cuba.

umbilical hernia boleh berlaku kerana abdominal wall baby x kuat lagi, biasanya boleh observe sampai masa umur 1 tahun, melainkan semakin besar atau ada tanda-tanda obstruction(x berak, x kentut, muntah muntah, kembung perut)

Baby sy pun kena mcm ni ms umur dia sbln lebih.skrg dah 3 bln masi lg pusat dia timbul...tp doc pakar kata jgn risau selagi dia kentut n poop maknanya ok je.

Hi sis dulu baby sy pun ada.. Boleh try sapu minyak n tekan masuk.. Lepas tu ambil duit syiling balut kain @ kapas dkt perut baby..

My son pernah ada umbilical hernia, just tuam everyday dengan tungku baby. Its normal ya, aslong baby poo poo semua okay.

Mcm anak sy umur 1 bulan sy tekan2 je masuk alhamdulillah tidak sdh kluar