Bg makan/minum baby less than 6m

Baby sy dah 36 hari, 2 3 hari ni mmg kerap nangis tidur paling lama 1jam lebih je pastu dia mengggeliat nangis², bila bangun mulut tu mmg slalu nganga² mcm lapar. Sy mmg kerap bg susu, susu badan dah banyak tp tetap jugak topup dgn formula. Sy stress mak saya slalu cakap baby lapar, kalau zaman dulu² baby mcmni asik nangis kene suap nasi lembek or masak gandum. Hari2 cakap, sy stress cmna nak bgtau mak, sy misi baby kat nicu, sy pun takde bg baby org makan fully susu je, ini anak sendiri nak suap makan umur pun belum 6bulan. Sy stress hari² nangis senyap², bila mak ckp cmtu sy buat taktau. Ngadu kat husb dia kata dia tak bg suap apa² kat anak dia jangan sesekali try 🤧. Husb jauh sbb kerja sy pntg kat kampung. Baby sy prolonged jaundice masa 13hari ada bidan bgtau bg minum air kelapa muda setitis dua, mak sy bg minum air kelapa kat baby, tp sy tak bgtau husb sbb takot. Baby sy suka geliat time geliat akan regurge/muak, mak sy cakap "ni sbb tak bg air masak lah ni kat anak" 🥹. Sy stress. Rasa macam cepat² nak balik sana, tak boleh follow petua org zaman dulu, ada benda boleh follow ada benda tak boleh follow.

1 Balas

Sis, awak nurse. Itu satu ticket yang besar untuk awak. For sure awak ada ilmu tentang newborn. Awak kena bertegas dengan mak awak. Tegur dengan bagi fakta pada mak awak. Tegur berhemah tau. Cakap direct kat mak, suami dah pesan jangan bagi baby makan/minum selain susu untuk baby. Bila mak awak cakap bagi baby makan minum itu ini, awak buat tak tahu je. Jangan simpan dalam hati. You can do it mommy!