apa nak buat?

mak sy nak suap anak 4bulan nestum cerelac tu 😭 dah bgtau baby 6 bulan baru blh makan. mak ckp kesian anak sy lapar sbb dia selalu hisap jari dia. pastu dia ckp org dulu² 4bulan dh bg anak mcm² 😭 aduhh menangis dlm hati + risau. sy dh ckp leklok. mcm² alasan dia.

6 Balas

awak cuba share article ni dekat mak awak. awak buka link yg sy bg. ini penerangan dr nurse kenapa kita xboleh bg baby bawah 6bulan makan. Masih ada lagi yang dok tanya sana sini anak bawah 6 bulan boleh makan atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malahan ada yang bilang jururawat di Klinik Kesihatan suruh makan seawal usia 5 bulan. Haih. Dah kenapa. Belajar dah bukan saranan untuk mula makan masa umur berapa? Lainlah kalau doktor cadangkan makan awal atas alasan tertentu! Jururawat jangan nak pandai-pandai ya! Jika anda rasa bayi kurang zat makanan, refer kepada doktor/pegawai pemakanan. Bukan anda cadang beli supplement itu ini, bukan anda cadang buat itu ini, kecuali vitamin yang dibekalkan di klinik setelah ditulis preskripsi oleh Medical Officer. Itu lain cerita. Dibawah ni link berkaitan kenapa tidak boleh beri anak makan. Berbuih mulut misi pesan. Naik cramp jari menaip pesanan demi pesanan. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2338658509478418&id=100000028740033 2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1551901468154130&id=100000028740033 Ini merupakan tulisan berkaitan bayi dan pemakanan sewaktu usia mencecah 6 bulan keatas. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1931529116858028&id=100000028740033 Tolong jadi ibu yang berilmu. Jadi ibu yang tahu apa yang terbaik untuk anak. Sudah-sudahlah #ibumuda #ibupertamakali Dengarlah #ibutua ni nasihat adik-adik oii. #BelNawhen

1y ago

most wc awak🌻. semoga baby kita dilindungi allah❤️

Saya mak mertua yang macam ni allahhh. Dulu pernah sekali anak saya najisnya jadi macam guli kecik kecik tu, macam sembelit tapi saya refer ke Dr, Dr kata ni bukan sembelit, najis jadi semi-solid. Masa tu anak saya baru umur 23 hari, nak di baginya ubat sembelit, katanya ambik dari bidan 😩 berderau darah saya. Saya terus marah suami sebab Dr dah cakap dah, baby newborn sampai lah dia start makan tu mana ada apa apa ubat boleh bagi.

1y ago

ya allah. kesian bby. susah bila bawa yg dulu² ke sekarang.

mak dh bg mkn ke bby ke ek? jika sush hti nnti try buka utube kesihatan search ttg knp bby sblm umur 6 bulan xblh makan sblm smpai waktu nya..mana tw blh mmbntu...ajak mak tgk bersm...atau cara lain bwk mak g klnik skali tnye nurse dpn mak blh ke bby makan sblm 6 bln..mana tw kalau dgr dr orglain mak blh trima dan faham..mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

belum. tp dia ad ckp nk beli nestum nk bg anak mkn.

saya mak mentuaa nk ksi air teh pastu dia ckp klau baby bukak mulut diaa nak lah tu ..kdng nymph gakk nk ikut orng2 dlu .ni skrng ank bulan dpn bru bleh makan ..saya bab2 mkn ni senstf skit nanti dh leh makan ade je orng nk suap pape tk thu ke smua benda tu kne blede orng tua kdng2 otk xd3

1y ago

thu tkpaaaa ..memandai jeee

Memang kne tegas cakap tak boleh bagi mkn sblm 6 bln. Ni anak awk nti sakit awk juga. Baby mak awk jaga ke? Kalau tak xde isu. Awk jaga je baby awk bgtau Dr xbg mkn lg sblm 6 bln. Mak nk terasa minta maaf je la sbb mmg xboleh nti sakit awk jgk yg susah

1y ago

dh bertegas. harap dia dgr laa

kne btegas sis.. mak sye pun ade jgak tnye2 psl nestum.. tp sye ckp umur 6 bln bru nak bg.. mak sye pn ok je.. baby mnyusu ok, berat pun naik ok.. klu mkn jari tu memg sis.. bkn nye lapa.. klu hulur susu pn dye tolak.. baby nk explore tgn dye..

1y ago

sy ni dh bertegas. mak sy tu degil dia nauzubillah 😂 dh bgtau jgn. nanti xpsl² sakit nanti susah. pastu dia ckp mintak dgn allah bg ank sihat 😂 sy fhm mksud dia, tp dh mmg xleh mkn lg. ckp lbh² tkot sakit hati. mak² dh tua mudah sentap.