Baby 1year 5month tak ada respon bila di panggil ..

Baby sy dah 1 thun 5bulan bila panggil nama dia dia buat dont know je .. kdg pandang kdg buat hal sendiri je .. kalau bab main pula dia tak usik mainan2 dia .. bab pergaulan dia akan main sorg2 .. walaupun ade ramai kanak2 dpn dia tgh bermain .. dia still main sorg2 dan tak pandang pun kwn2 tu .. anak sy aktif suka memanjat dan berlari .. dia hanya akan layan bila org main lari2 dengan dia je ataupun main nyorok2 .. anak sy ni catogeri autism ke ? Even sy dan suami pun panggil2 dia pun dia buat tak tahu je .. Sedihnya rasa bila tgok anak jd mcm ni ?

31 Balas

Mgkn dia mcm ank lelaki sy,,da 3 thun tp blm pggil mmy ddy...tp mcm2 games dia ble slesaikn..bila buka buku...dia knal no tuu..dia tau huruf tuu...kalau kita tipu sebut no/ hruf lain dia trus ttup buku.. Bahasa ptma dia abcdefh 123456 ya yaya ...BA BI BU & bila dia marah/ geram eiyeee2 kluar dri mulut dia..iyaa2 sja dia sering sebut ..tp sbut nenen pn blm reti lg..bila dia mahu mnyusu dia akn ambl btol susu/ kontena susu..dia dgr nama dia bila kna panggil tp kalau mahu dia dtg dekat msti panggil nama penuh bru dia akan dtg..dia suka bmain dgn bdk2 tp yg dewasa yg lebih tua dr dia..klu seumur dia mmg dia x brapa layan bdk2 tuu..kdang sy sndiri fkir adakah anak sy tlalu matang fkiran dia🤭

2y ago

lebih kurang anak saya.hehe saya 1st time ,anak sulung 🙂masih banyak perlu belajar

Anak sya boy usia setahun 5 bulan nak genap setahun 6 bulan,dalam usia dia sekarang super aktif sgt😂klu panggil nama dia toleh tgok,cuma klu dia fokus tgok tv tu panggil pun buat tak dgr je..tgu iklan hbis bru dia maii balik.tv pun dia tak tgok sgt melainkan ada ikan dia tarik perhatian dia bru dia tgok.lepas tu tinggal mcm tu je,sambung bermain😆bab bersepah mainan dia la no1.bab bergaul tu dia pilih org.dia tgok mana dia berkenan dia layan..dia suka tgok budak² bermain terus join sekali.tak reti duduk diam sama🤣setakat ni pandai da minta makan,dia pun da faham apabila disuruh..risau juga usia ni kena banyak beri perhatian takut ada terlepas pandang pada anak²

Anak saya pun mcm ni .. 1tahun 5 bulan. Sebijik mcm puan ckp ni. Saya pun teragak adakah itu ada ciri2 autism @ speech delay. Tapi dy faham arahan, dan tunjuk2 & tepuk2 kalau nk bgtw nk tido. Dah ada word . Bila ckp nak ayam x? Dy tau pulak nk dtg & pusing ke kita. Mcm perbuatan pulak , bnyk benda jugak dy tau fungsi utk apa2. Contoh kasut di kaki. Sikat dy sikat rambut. Carseat pun pandai panjat duduk & cantum kn seatbelt nk lock . Ada ka itu ok @ tak? Cuma paggilan nama ja dy xpusing, kadang2 ja @ panggil dy dgn nama baby dy akn pusing senyum. @ buat2 xdgr tapi bila pergi ke depan dy. Dy akan senyum mcm dy sengaja nk usik. Saya pun pening ank first ni. Takod jugak

sama anak kita sis,anak saya boy sebaya ngn anak sis..aktif tersangat..kalau panggil nama dia mang x kan toleh..dia busy ngn dunia dia..boleh dikira kalo dia respon..arahan dia paham..cuma bila tang kata jangan ngn x boleh tu dia mcm buat2 x paham..mainan langsung x main..just pegang untuk keluarkan dari laci je pastu tinggal..lagi 1 ank saya cukup susah nak dduk...selagi dia bukak mata dia berdiri,melompat,lari,jalan..dia x kan duduk sesaat pon..tu belom bab tido..tapi jumpa budak2 sebaya dia,dia x layan..dia layan org yg tua dari dia..

4mo ago

Ni standard sis budak maen senduk mangkok utensils sume remote memang tu lah kesukaan dorang sebab dea nampak kite dengan bende2 tu,perasaan dorang tu macam eh ni lagi bes je dari toys aq hahahha mak aq tak usik pon toys aq ni . Tapi kalau kite amik toys dea amboi pandai kedekut rampas eh 😂

Anak sedara saya dulu ada tanda yg bila kita panggil dia tak hiraukan kita. Mild autism, diagnose by doctor. Puan boleh cek di hosp. And ank sedara sy skrg dh oke, blh main sama2 org lain. Cara bcakap pun makin baik. Tak sorg2 dah. Therapy usually 2 kali sebulan. And it helps wonder. Jangan risau if anak ada petanda mcm ni. Diagnose dulu dgn doctor, dan bincang apa yg kita boleh bantu anak kita

5mo ago

alhamdulilah..ank sy baru diagnose tro autism,baru nk start terapi,harap2 boleh berckp mcm biase dan fhm arahan..mula² sy x boleh terima,tp bila kata boleh jd ok,rasa lega

Anak saya pula kalau panggil toleh , main dengan kawan . Tapi masih belum pandai tiru apa kita cakap/ajar, masih belum pandai panggil mmy/daddy.. dia akan cakap bahasa dia seja .. kalau lagu2 di youtube dia hafal bunyi lagu & ayat hujung2 tu.. menari ikut muzik, kadang kalau dia nak sebut "didi & friend" dia sebut dengan bahasa dia la , agak risau .. sy tunggu appointment 1 year 6 months .. utk refer dia pegi theraphy ..

mcm anak sy setahun 5 bln ..memang aktif giler..die suka mainan yg ada muzik..sampai geleng2 kepala ikut muzik tu..tp bila panggil nama die kdg2 ada respond..kdg2 x..die mcm ikut mood sikit..dah berjalan time umur setahun 3 bulan..tp bab bercakap ni ,pandai ckp nak,xnak,ngn bird jer..baru2 ni sy bawak jmpe consultant paeds.die diagnose anak sy isolated speech delay and refer speech therapy.

Cube bw jump doc. Takut ada masalah kt telinga. Sbb tu dia xrespond bila sis panggil. Saya rs ok je dia, sbb dia still main dgn budak2 lain kan. Main lari2 dgn myorok tu tanda nya dia boleh bergaul. Cuma bimbang ada masalah pendengaran.

Dia faham arahan x sis? Klu dia x fhm arahan, memang dr cara sis cerita ni dia ada tnda2 autism.. Sy ada dua org ank autism sis, dua2 girl.. Klu org tengok, org x tau drg autism..

5y ago

Tulaa anak sy ni cuma xbergaul dgn org n ignore bila org panggil je

Sme mcm my niece... 1year8month... Org pggil buat x tau jer... Ckp pn huruf o jer yg tau... Mmg perkataan tu xda yg dy sbut.. Dlu mser kcik slalu tgk baby tv n you tube... Skrg mommy dy nk hantar ke therapist..... Better puan bawa baby jmpa dokter #TAPSupermoms