Baby 1year 5month tak ada respon bila di panggil ..

Baby sy dah 1 thun 5bulan bila panggil nama dia dia buat dont know je .. kdg pandang kdg buat hal sendiri je .. kalau bab main pula dia tak usik mainan2 dia .. bab pergaulan dia akan main sorg2 .. walaupun ade ramai kanak2 dpn dia tgh bermain .. dia still main sorg2 dan tak pandang pun kwn2 tu .. anak sy aktif suka memanjat dan berlari .. dia hanya akan layan bila org main lari2 dengan dia je ataupun main nyorok2 .. anak sy ni catogeri autism ke ? Even sy dan suami pun panggil2 dia pun dia buat tak tahu je .. Sedihnya rasa bila tgok anak jd mcm ni ?

20 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Mgkn dia mcm ank lelaki sy,,da 3 thun tp blm pggil mmy ddy...tp mcm2 games dia ble slesaikn..bila buka buku...dia knal no tuu..dia tau huruf tuu...kalau kita tipu sebut no/ hruf lain dia trus ttup buku.. Bahasa ptma dia abcdefh 123456 ya yaya ...BA BI BU & bila dia marah/ geram eiyeee2 kluar dri mulut dia..iyaa2 sja dia sering sebut ..tp sbut nenen pn blm reti lg..bila dia mahu mnyusu dia akn ambl btol susu/ kontena susu..dia dgr nama dia bila kna panggil tp kalau mahu dia dtg dekat msti panggil nama penuh bru dia akan dtg..dia suka bmain dgn bdk2 tp yg dewasa yg lebih tua dr dia..klu seumur dia mmg dia x brapa layan bdk2 tuu..kdang sy sndiri fkir adakah anak sy tlalu matang fkiran dia🤭

Baca lagi

sama anak kita sis,anak saya boy sebaya ngn anak sis..aktif tersangat..kalau panggil nama dia mang x kan toleh..dia busy ngn dunia dia..boleh dikira kalo dia respon..arahan dia paham..cuma bila tang kata jangan ngn x boleh tu dia mcm buat2 x paham..mainan langsung x main..just pegang untuk keluarkan dari laci je pastu tinggal..lagi 1 ank saya cukup susah nak dduk...selagi dia bukak mata dia berdiri,melompat,lari,jalan..dia x kan duduk sesaat pon..tu belom bab tido..tapi jumpa budak2 sebaya dia,dia x layan..dia layan org yg tua dari dia..

Baca lagi
3w ago

x boleh bercakap lagi

Anak saya pula kalau panggil toleh , main dengan kawan . Tapi masih belum pandai tiru apa kita cakap/ajar, masih belum pandai panggil mmy/daddy.. dia akan cakap bahasa dia seja .. kalau lagu2 di youtube dia hafal bunyi lagu & ayat hujung2 tu.. menari ikut muzik, kadang kalau dia nak sebut "didi & friend" dia sebut dengan bahasa dia la , agak risau .. sy tunggu appointment 1 year 6 months .. utk refer dia pegi theraphy ..

Baca lagi

Anak sedara saya dulu ada tanda yg bila kita panggil dia tak hiraukan kita. Mild autism, diagnose by doctor. Puan boleh cek di hosp. And ank sedara sy skrg dh oke, blh main sama2 org lain. Cara bcakap pun makin baik. Tak sorg2 dah. Therapy usually 2 kali sebulan. And it helps wonder. Jangan risau if anak ada petanda mcm ni. Diagnose dulu dgn doctor, dan bincang apa yg kita boleh bantu anak kita

Baca lagi
3y ago

Terima kasih 💕 i will check with doctor

Cube bw jump doc. Takut ada masalah kt telinga. Sbb tu dia xrespond bila sis panggil. Saya rs ok je dia, sbb dia still main dgn budak2 lain kan. Main lari2 dgn myorok tu tanda nya dia boleh bergaul. Cuma bimbang ada masalah pendengaran.

Super Mum

Sme mcm my niece... 1year8month... Org pggil buat x tau jer... Ckp pn huruf o jer yg tau... Mmg perkataan tu xda yg dy sbut.. Dlu mser kcik slalu tgk baby tv n you tube... Skrg mommy dy nk hantar ke therapist..... Better puan bawa baby jmpa dokter #TAPSupermoms

Baca lagi

Dia faham arahan x sis? Klu dia x fhm arahan, memang dr cara sis cerita ni dia ada tnda2 autism.. Sy ada dua org ank autism sis, dua2 girl.. Klu org tengok, org x tau drg autism..

3y ago

Tulaa anak sy ni cuma xbergaul dgn org n ignore bila org panggil je

ank sy pun bila pangil nma dia .. dia tk menyahut.. buat tk tau je.. risau jugak.. tp ank sy aktif.. pnjat sana sini.. bermain. kwn2 pun dia bermain

Bwa jmp Dr mcm ciri2x mild autism.. maaf kl sy silap. Cegah awal lagi baik dari lewat. Masa depan dia masih jauh lagi..

Puan minta doc refer ke therapists dlu. Ank2 Kdg2 dorg nie xsma. Mgkin ada cpt atau lmbt.. Bawak jmpa pakar dlu