sampai umur berapa anak anda panggil nama baru respon

anak saya dah masuk 9bulan tapi bila saya panggil nama dia atau ajak borak dia tak pandang sgt pun .. tapi bila main maianan dia okay je atau pun kalau tengok tv dia boleh cepat2 dgr dan tengok #ingintahu #bantujawab #bantujawab

3 Balas

Sebelum ni kalau panggil nama anak pernah respon tak ? Sbb kdang2 mungkin dia tgh leka main sbbtu dia ignore kita. Dan pasal pandang tu, kalau waktu tgh bermain dgn dia and anak pandang muka kita kira okay dah tu. Masih normal untuk baby 9 bulan 😊

2mo ago

Saya rasa dia leka main tu…Cuba monitor dulu sampai dia setahun. Sbb rasanya respon pada nama ni termasuk dalam development yg mesti achieve by 12 months. 9 bulan masih awal lagi.

tapi dia pandang juga kan sesekali? its normal. nk ank respon 1y++ tu pun tgk pd keadaan. klu dia tgh fokus benda lain mmg susah (tgh main, tgk tv). parents kena blaja tackle benda ni

2mo ago

nak kata pandang tu susah la .. sy cuba jgk kdg2 bawa main apa dia kurang sgt layan saya tapi dengan maianan dia apa dia okay je main

Klau fokus sgt main. Anak jeling je tu pun okay. Ank sy jeling je.