Baby 1year 5month tak ada respon bila di panggil ..

Baby sy dah 1 thun 5bulan bila panggil nama dia dia buat dont know je .. kdg pandang kdg buat hal sendiri je .. kalau bab main pula dia tak usik mainan2 dia .. bab pergaulan dia akan main sorg2 .. walaupun ade ramai kanak2 dpn dia tgh bermain .. dia still main sorg2 dan tak pandang pun kwn2 tu .. anak sy aktif suka memanjat dan berlari .. dia hanya akan layan bila org main lari2 dengan dia je ataupun main nyorok2 .. anak sy ni catogeri autism ke ? Even sy dan suami pun panggil2 dia pun dia buat tak tahu je .. Sedihnya rasa bila tgok anak jd mcm ni ?

29 Balas

sy pun sama situasi mcm puan,1 tahun 6bulan,hanya bahasa alien je tau,dan belum dgr arahan..main sorg2 cmtu.baru nk start rawatan tp sy terus ke swasta sb lebih byk sesi terapi,kalau hosp biase,temujanji paling cpt 2 bulan..

Bwa jmp Dr mcm ciri2x mild autism.. maaf kl sy silap. Cegah awal lagi baik dari lewat. Masa depan dia masih jauh lagi..

Salam sis. Dah 3 tahun berlalu. Boleh tau tak apa perkembangan anak sis sekarang? Sekarang anak saya umur sama dgn sis. Sama macam apa yg sis cite ni.

ank sy pun bila pangil nma dia .. dia tk menyahut.. buat tk tau je.. risau jugak.. tp ank sy aktif.. pnjat sana sini.. bermain. kwn2 pun dia bermain

mcm ada autism...tp, bole rujuk dlu dgn pakar kanak2 dekt hospital, atau kk utk kk sedia surat utk rujukan ke hospital...ada terapi insyallah.

Normal ker anak lmbt jln 1y 5m sdah. Dia bleh jln,, cuma bgun pgang kerusi or penghadang,, klaw sy bwa dia jln²,, sy lpas tgn dia,, tkut.

Puan minta doc refer ke therapists dlu. Ank2 Kdg2 dorg nie xsma. Mgkin ada cpt atau lmbt.. Bawak jmpa pakar dlu

Kena cepat2 bawa jumpa pakar sist sbb daripada cerita sist ni ada tanda2 autism

Entahla..klu ikut apa yg awak tulis ni..berkemungkinan..better tanya doc..

Kena rujuk dgn pakar knak2. Tkt autism.