Stress baby meragam

Baby sy bru nk masuk 2 bulan..Sy tnggu ank nie dh 4tahun..Kdg ank sy meragam nk tidur @ lapar sy jd stress..Tmbh bila susu bdn kurang jd baby meragam..Kdg sy tertampar dia..? Sy kasar2 dgn dia..Tp bila baby dh tidur sy sedih sgt..?..Sy tkut sgt klau trkasar smpai jd apa2 kt ank..Sy pntang d kg,suami jauh,mak kerja,kdg sy uruskn ank sorang2, lapar nk msak mkan lg tp bla ank meragam jd geram..Sbb tue ke sy jd stress?

28 Balas

Ya.. Slh satu stress, jgn biar lama2 tkt bhaya.. Apa pun, kna balance time tu.. Kena rest yg ckup, klo ada kwn2 yg boleh release tension sama2 pun slh satu kurang mslh bila bkongsi.. Bila ada msa, kluar jln2 tgk pokok2, or laut ke.. Byk dgr ayt alquran, zikir inshaAllah boleh mbantu.. Semoga dpermudahkan urusan sis dan baby.. Jgn pukul ank, wlpn skrg stress kita xboleh kawal tindakan. Tp kna igt, lama2 kita myesal pkul dia.. Hargai anak, sbelum jd apa2

4y ago

Tq sis..Moga sy dberi kekuatan..🤗

Sama la. Sy bepantang kat rumah mentua. Dibagi makan tak masuk akal. Udang, nasi keras semua di bagi masa berpantang. Makanan berangin terpaksa makan... Kdg masak sendiri time masi sakit. Susu drop jadi stress sampai tecubit peha baby hahaha. Tapi syukur pernah sekali tu sy perah susu tidak sampai pun 1oz. Lama2 perah jadi banyak pula. Sampai dpt buat stok dlm peti sejuk. Ada pump susu lg bagus.. buat power pumping mesti susu tambah banyak. ☺️

4y ago

#hasil dpt dilihat dlm 1-2 minggu

Masa ank 1st biasanya ibu2 mst stress sbb x biasa lg.sy dulu pun mcm tu.stress n kuat mrh2 sbb umur baru nk masuk 25 dah ada baby.mmg blum ready.actually bila dah ada baby lg lps lbih 10thn sy planning.sy tau mana silap sy dulu.baby bole detect emotion ibu dia.bila kita stress baby pun jd kuat meragam.ank no.2 ni sy selalu calm,be happy n tido x cukup pun sy relax je.so baby sy yg ni x byk kerenah.3 bln dah baby sy.dia jd happy baby.

Paham sgt. Masa saya bpantang dulu pun ade mcm ni sbb xbiasa jaga baby, penat sgt dan xckup tidur. Kdg2 termarah jugak baby, lepas dh ok tu cepat2 pluk cium baby n mintak maaf sbb xsengaja marah dia. Mmg ramai ibu2 yg baru bersalin meroyan kdg2. Cuma atas kita mcm mana nak kawal diri kita. Kalau sis penat, rest ye sis. Kalau boleh mntk tolong siapa2, jgn segan silu utk mintak tolong sbb kita xboleh buat semua sendiri.

4y ago

Sy pn lepas trmarah mesti peluk cium baby smbil mnta maaf ckp ibu syg sgt..tq sis,moga Allah bg kekuatan utk sy..🤗

ea paham sis.. sya dlu pun gitu rsa stress nk mrah ja tgok org tido kita letih mula la stress dlu sya pntang ngn mntua sgan smpai ank mngis sya pun mngis skli suami x mmbantu msa tu dia kira tido dia ja.. allah ujian msa tu stress sngt.. mngis ja la smbik susukn ank.. crita 6 thun lepas.. bru preggy ank kedua sya dah bg wrning siap2 kt hubby jgn buat mcm ank 1st.. sis saba ea..

4y ago

Sy hrap nt duduk skli suami nt suami akn bntu sbb dgn suami sy bleh luahkn klau sy pnt @ stress..bila duduk dgn mak sy xbleh luah sbb mak akn ckp tue biasa..😂..tq sis..🤗

sma mcm sya baby tngu 4 thun.lepas bersalin baby masuk wad sebb temakan najis so on antibotk on oxcgn,lps tu dr suru bagi susu badan da susu badan tak ada😔 siap jahitan kat bawa smpai terbuka..stress sngt 1 minggu kat hosptl last2 beli OMB bnyk tgok org post2 manfat omb untuk tmbh air susu alhamdulilah minum ptg mlm da nmpk perubhan air susu makin bnyk..try minum omb sis

4y ago

ya yg buah rebus campur2 tu sis

Apa2 pun saya doakan agar segalanya dipermudahkan buat puan 🙂 cuba minta kerjasama dengan mak puan.. waktu pagi minta dia tolong mandikan anak, puan masak lauk diri siap2.. cukup time bagi baby susu, tidurkan dia.. then puan boleh makan cepat2.. harap puan tabah dan sabar ya.. saya hanya mampu bagi pandangan ja sebab saya x pernah duduk di tempat puan

4y ago

Baby sy kdg2 brjga mlm..kdg2 waktu tdur dia lari jd bla dia tdo siang sy pn trtdo sbb ngtuk sgt..apa2 pun tq yea..🤗

Faham prsaan sis. Sbb prnh mgalami. Mmg stress smpai berat bdn trun mndadak & kurus. Bln prtama mmg sgt mncabar kesbaran.now baby 2 bln lbih. Nak msuk 3 bln dah. Prbahan tdur pun dh ok xmcm dlu. Cuma prlu alert masa mnyusu. Cukup jam bri susu spya x ngis & tdur lena. Sis try bgi susu tpung klau rsa susu bdn x ckup. ☺☺

4y ago

Bg susu tpung dia mnum sikit & nangis2..kdg2 bla dia ngtuk sgt & nk ngempeng dia mragam..tq sis..🤗

Allahuakbar sis. Saya pun nak dapat anak sulung tunggu hampir 4tahun juga. Sabar sis anak tangah nak sesuaikan diri dengan dunia baru dia. Bila sis stress susu jadi drop. Sis.kena yakin susu cukup tuk baby sis. Bila sis stress pun salah satu punca baby meragam.

4y ago

Aamiin... Semoga dipermudahkan urusan sis.

Semua org ada pengalaman bayi masing2 sis...masa sy anak 3 bln..pkol 12 smpai 3 pagi..hari2 nangis..nak kne dukung je..letak dia nangis..hari2 tau...gilir2 la kami dua laki bini...mmg x ckop tdo...lg 1 stress mmg kurangkan susu bdn...jd sis kne blaja kawal stress tu..

4y ago

Da okey da..ada ustaz tlg ubatkan...katanya kt mata anak ada setan suka main area jam tu...stat malam ustaz tu ubatkan smpai skrg mmg jarang la dia ngs malam da...jarang sgt2...alhamdulillah...skrg anak da 3y...