Baby Jaundice

Baby saya dilahir pada 16/08/2020, pada 21/08/2020 check kuning dok ada 233 (14) , then 22/08/2020 check kuning dok ada 186 (11). Macam mana nk turunkan jaundice baby lagi cepat selain breastfeed ? Sebab sy risau sgt.

Baby Jaundice
16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Bby sy kuning 347, warded siap nk kena tukar darah. Sy bykkan bg susu, terpaksa campur bg susu formula Karihome sbb susu badan sy takde. Lepas tu suami ikhtiar sapukan tapak kaki baby dgn getah batang wali. Yg pahit tu. Masa tu sanggup pahit rasa kat jari semata2 nak bg kuning ank turun. Alhamdulillah, hari ke 14, kuning ank 40 je. Nasib baik x kena tukar darah masa mula2 warded tu, just duk bawah lampu je 2 malam.

Baca lagi

Normal sis, ank sy 2bulan msih kuning, tp alhmdullillah dh bransur pulih, sy xamalkn apa2 petua, bby bf sy sepenuhnya, punca kuning pom dri susu ibu, ibu kne jga pmkanan msa pntang n jgn bhnti bf wlaupn punca dri susu kite, tu pesan dktr..

2y ago

Samalah bby mau satu bulan..msih check kuning

Normal pada baby. Tp kalau mummy n baby darah jenis O lagi kuat chance nak dpt. Mcm saya last baby nie smpai kena prolong jaundice, at last doc suh refer hospital pediatrik. Alhamdulillah dpt result baby okay n no more jaundice.

VIP Member

mmg cara dia kerapkan bf je... yg slalu kita dgr suruh topup fm tu mybe sbb susu ibu tu kurg... xmncukupi... kuning keluar melalui najis bby... sbb tu kene bg kerap susu... supaya bby yak n kuning keluar

jaundice bg bby tu normal.. just breastfeed je incase susu xde br topup fm.. ank sy prolong jaundice lbh kurg sbln.. sy bf mcm biasa je dan pantau.. sy mnm susu kmbng mkn anggur itam..lm2 turun sdri

2y ago

Sy pun ade terfikir mcm tu sbb terkejut tgk result kuning ank time bwk check belah ptg..agk tinggi..tp bila tanya doc, dia ckp xde kaitan..

Biasa mmg kuning baby akan lebih dari 1minggu.. tp pastikan setiap hari kuning baby semakin turun. Jgn biar naik.. xda petua apa pun, just bagi susu badan lebih kerap..

caranya ibu berhenti ambil jamu, halia, lada hitam,, ibu minum susu kambing,, bf ank setiap 2jam sekali.. insya Allah berjaya kurgkan kuning... sy bwt mcm ni la dulu...

2y ago

Yg ini betul. Saya pun buat mcm ni

Super Mum

Sy suggest pkai EO Young Living jaundice blend. Pernah dgar x? Klu mandi air sirap tu smua mitos jer.... Ramai dah pkai ni, smuanya bacaan turun.. Sis try lah..

Post reply image
VIP Member

jaundice slowly akan turun. baby saya 9 days jaundice, 1 day warded. teruskan penyusuan. baby will get better soon jangan risau mommy 🥰

Sy ade jumpa pakar baru ni. Dia bg petua mandikan baby dgn air kucai.. Blend kucai tu dgn air lpastu bilas baby dgn air kucai selepas mandi