Bayi 2 bulan cirit birit

Baby saya baru masuk 2 bulan, fully breastfeed. Skrg tgh cirit birit dah hari ke 3. Semalam sudah pergi klinik, then doktor cakap just continue bf ja. Tapi risau la jgk ni dh hari ke 3 tak berhenti lagi ni. Moms ada pengalaman tak? Bila kena bawak balik g klinik balik ya? Sehari ada dlm 5,6 kali berak.

7 Balas

Ya sis, saya ingat anak saya masa 2 bulan tu kerap berak jugak. Saya campur BF dengan FM. Saya rasa selagi anak sis tak meragam, tak nangis, should be okay. Kalau dia berak berak sambil menangis atau perut kembung, kena bawak ke klinik balik. Macam baby saya, lebih kurang berak 5-6 kali sehari, tapi dia selesa je tak nangis apa pun. Jadi normal jeee. Newborn ni perut dia belum matang, jadi diorang tend to kentut & berak. Tapi apa apa pun, kalau sis risau, boleh terus refer ke doctor.

ank sya pun mcm tu 6 7 kli berak masa 1bulan , tgok ats najis klu cair cmpur lendir better pergi terus hsptl tkut jgkitan kuman , ank sya msuk 2bulan berak 6 7 kli tgok najis cair sgt cmpur lendir2 terus kne admit wad doc nk pntau tkut ada jgkitan kuman Alhamdulillah ank sya baik2 sja pntau najis dia tgk mcm mna ya

Sebelum ni baby berak sehari berapa kali? Sebab anak saya dari lahir sampai 5 bulan sehari berak 5-6kali juga. Dr kata normal jee. Makin dia besar makin kurang berak. Sekarang 8 bulan berak sehari 3 kali je dah. Pada saya kalau baby susu ok, ok je.

11mo ago

Masa dlm 40 memang baby berak 5,6 kali sehari. Lepas tu 2,3 hari baru berak sekali. Tu yang cuak jgk ni tiba-tiba berak banyak kali dalam sehari. Tapi alhamdulillah menyusu ok, tak meragam, perut pun normal. Saya pantau dulu la

Sis ke klinik swasta ke? Kalau tak pergi je emergency dekat hspital kerajaan sb kalau dah 3 hari continues berak 5 6 kali sehari tkt anak dehydrated nnti 😅 bab cirit birit bnyk camtu tak leh pandang remeh,

11mo ago

siang ke mlm ke boleh je sis..

kalau nyusu bdan,ank berak alhmdlillah sis...cuma,ank berak sbb pola pemakanan awk x sesuai..awk kne stop mkn makanan y masam dan pedas..masam termasuk tomato..dan buah oren..kalau awk stop,ank awk pn akn ok

Sehari 5-6 kali berak kira cirit ke? Sbb anak sy gitu dari few weeks lahir smpai 2 bulan. Ingatkan normal je sbb dia takde merengek 😅 skrg je dah tak berak hari hari

11mo ago

sama laaa sis. anak sye dulu masa 2m berak lebih 6kali sehari 🤣 asal kentut je mesti berakk sekali. nurse pon ckp normal je sbb baby bru lahir, nak buang najis kotor dlm perut. selagi xde darah ke tukar color ke, xde mslh nurse kata 🤣

fully bfeed normal je cmtu..sbb doc dah cek kan perut dia..stool dia pun xde jelly pun ape kan..kalau susu formula ye mmg kena risau..