Baby 2 bulan cirit birit

Baby saya baru masuk 2 bulan, fully breastfeed. Skrg tgh cirit birit dah hari ke 3. Semalam sudah pergi klinik, then doktor cakap just continue bf ja. Tapi risau la jgk ni dh hari ke 3 tak berhenti lagi ni. Moms ada pengalaman tak? Bila kena bawak balik g klinik balik ya? Sehari ada dlm 5,6 kali berak

1 Balas

Sy x pasti kalau baby cirit birit fully breastfeed mcm mana. Masa baby sy cirit birit die 1 tahun lebih, formula milk, automatic sy akan stop kn dulu formula milk tu. Dan masa tu baby x nk Sgt makan. Sy continue bg baby sy makan bubur saja. Itupun die makan sikit2. Die minum air kosong saja. Even sy ada try bg formula milk die cirit birit. 2 hari juga sy totally stop formula milk tu. Sampai sy dah confirm baby sy dah membuang hampir ke semua susu dan makanan tu. So perut die mmg kosong. So sy on semula susu formula biasa dan makan mcm biasa (bubur). After that she's fine. Mungkin sbb anak sy cirit birit dr segi pengendalian botol susu yg sy antar ke pengasuh. Sehari sebelum baby cirit birit tu sy dpt botol susu yg bukan baby sy punya, design sama tp baby sy punya lama sikit botol tu. Sy x pasti pengasuh salah bg susu @ mgkn dr penggunaan botol lain untuk baby sy. Mgkn bg awak yg fully breastfeeding, boleh check pemakanan awak. Mgkn ada awak mkn apa2 yg buat baby cirit birit. Semoga dipermudahkan.