Demam campak

Baby 11 bulan. Ptg td baru perasan ada bintik bintik merah kat belakang badan baby. Adakah ini demam campak? Apa pandangan?

Demam campak
22 Balas

klu sis mau kepastian pigi klinik o hospital spya tau n drg bg ubat yg sesuai...mcm baby sy pena kena mcm ni lepas baik demam tumbuh gg....lg byk bintik2 merah mcm ruam mcm jg campak depan belakang...takut makin teruk sy bawa pigi hospital cek...syukur la doc ckp kesan dr demam ja n kena bg ubat sapu spya kulit x kering..mmg akan kuar ruam tu....tp kena pantau jga takut cmpk...klu lg luarbiasa de pnya bintik ada air trus g spital maybe cmpk ...itu yg doc pesan dgn sy...

2y ago

betul tu sis.sama keadaan dgn ank saya..lepas demam tumbuh gigi ,kemudian keluar bintik bintik merah ni..lepas tu hilang dengan sdrnya..

Soalan dah lama. Tapi nak komen. Anak saya pun macam ni selepas 3 hari elok demam, batuk, selsema, kahak. Mula drpd leher. Ingatkan ruam panas. Hari ke 3, pagi merebak 1 badan. Bawa terus ke klinik. Kat klinik cek suhu, doktor kata nak demam. Pantau suhu samasa demam campak atau allergy. Tapi anak suhunya ok, tak tinggi. 2 hari sebelum tu saya kenalkan dia dgn rolled oat. Mungkin allergy atau apa. Ni ok dia dah bermain, ruam masih ada lg. Just pantau suhu.

Mungkin juga. Anak sya 11 bulan baru baik dr chicken pox. Mula bintik macM ni. Tp alhamdulillah cepat baik dan kering. Tak perlu sapu calamine. Ade yang syor kan pkai essential oil. Kulit anak tak berparut pun.

1y ago

Essential oil apa? Lavender ker?

Anak Sy pernah kena . doc ckp jika anak demam kemudian tumbuh bintik2 merah , tu akibat virus 🦠 bukan campak , campak lain doc ckp

Mungkin ruam, better pergi check. Anak saya 11 sudah pandai jalan laju🙏☺️, gigi pun dah tumbuh 8.

salam.nak tanyk normal baby 11 bulan belum jalan

5mo ago

normal ank saya pun xblh jln lgi

kalau anak demam campak demam ye akan panas 38 39 bimbang sungguh ye ngamok2 selok2 menanggis. 😭

ank sy pun ada.. heran sy ada d leher dan blkng tp cuaca MMG panas sgt.... sy pun nk demam da..

sama anak saya 11 bulan pon keluar bintik2 dekat badan. dan baru naik naik 1 batang gigi

Anak sy pun 11 bulan lbh,lepas demam 1 hari esoknya keluar biji2 halus di bdn.