Demam campak atau bukan?

Assalamualaikum. Semalam anak muntah 5 kali. Demam dan keluar bintik merah seluruh badan. Pergi jumpa doktor, katanya macam hfmd. Tapi adik beradik saya kata demam campak. Sebab anak buah pernah kena hfmd. Lain. Ni bintik merahnya lain. Kalau betul demam campak, ape perlu saya lakukan selain bagi makan ubat dan sapu cream? Boleh ke bagi minum air kelapa? Anak 10 bulan.

Demam campak atau bukan?
9 Balas

klau pengalaman ank2 sy 6 org la kan..klau nk naik campak..demam tinggi n lame..demam pn on off dlm Mase 4-5 ari..Lepas baik dari demam terus kuar bintik2 merah.Dan jgk ank sy jg pernah kena hfmd..tanda dia abis ruam putih n merah dlm mulut..n kebanyakkan kuar d area tapak kaki n tangan n sedikit besar bijinye..x blh mkn mnum dlm smnggu Mase tu..cpt lesu.klau campak just jgn pakai kan baju sbb ank miang n x selesa..jgn mandi pakai sabun..campak biase dlm 4-7 ari insyaAllah hilang.. pengalaman org lain sy x Tau la..mgkin berbeza

1y ago

Terima kasih sis.

biasanya akn kerap demam la..kena beri ubat demam 6jam sekali..kalo terlalu teruk panas boleh kasi 4jam sekali..dan kena selalu mandikan dgn air paip...apply calamine lotion tuk kasi kurang gatal2...dan biasanya kalo terlalu awal akn dapat aciclovir ubat utk virus tu

1y ago

Ye sis. Biasa dia demam panas malam je. Ni siang pun panas. Ubat ape tu sis? Macam takde dapat pun. Sebab doktor tak kata campak.

hfmd xde kna pd bdn yg sy thu..ank sy kna hfmd kuar bntik kt kki sje.. alhamdulillah xde ulser..aktif..nie Demm cmpk sis..umo mcm tu biasa demm cmpk akn kluar..nti akn dpt lotion utk sapu..

1y ago

Okay sis. Terima kasih atas pandangan nya.

hfmd akn ade sekitar tngn,kaki dan mulut shj

1y ago

Okay sis. Ni penuh satu badan dari kepala sampai kaki.

semoga cepat sembuh amiin ya rabbal alamin

1y ago

Amiin. InsyaAllah. Terima kasih atas doanya.

klo xyakin cuba bawak klinik lain..

1y ago

Okay sis. InsyaAllah try ke klinik lain.

mandikan air kelapa sis..

1y ago

Mandikan air kelapa tu tambah air kelapa dlm air mandian ke?

semoga cepat sembuh

Awak pergi klinik mana?

1y ago

Sama-sama. Semoga baby cepat sembuh 🌹Kesian dia