Puasa utk awal 1trimester

Awal²mengandung puasa ok tak? Sy start dr 5w dan skrgni 6w xmampu nak puasa. Bila Sampai tghari jaa jd mcm gastrik pedih perut. Kalau teruskan sampai ptg jd gigil bdn².terpaksa buka puasa. Minum air je ok xde apa²

17 Balas

Setiap orang lain-lain. Saya alhamdulillah Allah rezekikan untuk puasa penuh sampai sekarang. Tapi saya dah second trimester la waktu puasa start tu. Sekarang nak masuk 18w. Saya memang tak ada morning sickness etc dan badan pun rasa okay tapi awal-awal tu risau jugak la baby affected puasa ke apa. Siap beberapa kali pergi scan lagi untuk make sure baby okay. Alhamdulillah so far baby baik-baik je. Make sure lewatkan sahur, awalkan berbuka. Nak moreh pun boleh. Makan heavy, complete, healthy meals each during sahur and berbuka. Supplement jangan skip. Banyakkan rehat waktu puasa supaya boleh simpan tenaga. Again, setiap orang lain-lain. Kalau rasa tak larat nak puasa, jangan teruskan, terus berbuka. Puasa boleh ganti dan bayar fidyah insyaAllah. Yang penting diri sendiri dan baby. You know yourself more. Semoga dipermudahkan segala urusan sis! Dah nak akhir-akhir ramadan ni jom banyakkan doa termasuklah untuk semua mommy dan bakal mommy kat sini 🤲🏼

Biasanya trimester pertama doc tak galakkan berpuasa sis. Dan bila ada gdm kena on ubat atau insulin memang tak boleh berpuasa. Macam saya dm dari sebebelum mengandung lagi. Dari muda dulu dah ada diabetes. So memang kena jaga betul pemakanan waktu pregnant ni dan makan ubat mengikut arahan doc yang merawat. Apa pun sis boleh rujuk pada doc yang merawat sis ya. Sebab setiap orang lain perjalanan kehamilan dia. Semoga dipermudahkan urusan sis 🌹

2y ago

Ya sis. Better takyah puasa kalau memudaratkan diri sis n baby tau. Apa pun enjoy ur pregnancy 🥰🌹

tahniah sbb mencuba jugak puasa sbb puasa hukumnya wajib. tp kalau dh sampai dtg angin pedih, pening sbb lambat mkn elok berbuka je. lps ni x boleh lg dh tahan makan sampai menggigil bahaya tu puan. takut lama2 nnti jd gastrik pulak

2y ago

sejak ambek vaksin mmg kalau mkn lewat terus jd gastrik pdhal mmg xdk gastrik. tambah ni dh 7w lg lah xmampu nk puasa

Hukum puasa ni wajib tapi utk ibu mengandung dibolehkan berbuka. Kena cuba puasa tapi jangan paksa diri. Kalau tak tahan tahap gastrik menggigil boleh terus berbuka. Kalau boleh tahan, takda masalah. Yg penting jangan paksa diri awak ya

2y ago

ya sis, mmg xmampu puasa lama² mmg akn jd lain. sy berkorban jgk demi ank.

sblm sy tau pregnant, sy puasa smpai 2 minggu. ada perasan light chockat panty.bila dh tau pregnant 7 weeks, doc suh bukak puasa kalau lapar. jgn paksa diri. sbb baby tgh nk mbesar. nnti terhidrate

2y ago

yaa betul tue. sy xbuka je. bkn lapar pon tp dahaga

Saya dh masok 2nd trimester pun nurse x galakkan puasa sis sbb bby 1st. Kalau dh sampai gigil tu. Buka puasa aja sis. Sya cuba juga puasa hari pertama. Jam 12 angin dtg, terus muntah pahit & air.

2y ago

yaa slalu bole sampai tghari jaa

better elakkan siss... kesian baby 🐥.. mcm sy, trimester kedua pon Dr x bg puasa ..sb berat byk turun, so takot effect bb.. xpaa, nanti kita ganti puaSa sama² ye... 🤗

2y ago

yaa mmg sy xpuasa.xmampu sbb perut jd pedih berangin

sy pon xpuasa..sbb ada msalah hypokalenia dan kncing mnis..ank sblm ni xdak mslah..kli ni mcm2 plak sngkut..asyik kluar msuk hsptal ja sbb garam hypo..amik drah pon kerap..

2y ago

sy yg xdk sakit apa²pom tp xmampu

sy xpose Sis..start dri 5 mggu xposee smpaii lahh ke minggu 8 nii❤️ risoo xlarat stu hal..risoo baby xberkembang...klu xlarat xyahh pose

2y ago

yaa sy xposa xmampu

jangan paksa diri jika x mampu. walaupon kandungan masih kecil. time ni la nk kne jaga betul2 .. klu rasa da x mampu berbuka sahaja...

2y ago

yaa sis sy ttc 6thn kalini mmg jaga sungguh²