Mak mertua

Awal kahwin sy syg dngn family mertua, tapi dah nak masuk setahun nii, syg tu makin lama makin hilang, mak mertua chat pun balas lambat je, baru2 ni MIL & FIL naik rumah nak tumpang tandas, sy tengah mandi lepas tu dy dengr macam org ketuk pintu macam tk de akhlak dong2, FIL ketuk lah kot, sy abiskan mandi sy bukak pintu terus masuk bilik dah tu takkan nak berkemban dpn FIL, tutup pintu siap2 nak g kerja, ptg tu mood husband tak baik sebab adik dia, then dia tnye sy kau tk puas hati dengan family aku ke, mak cakap kau hempas pintu waktu ptg tdi, aiii sy cakap mana ada hempas pintu, sy bg thu dia jangan ketuk pintu macam tk de akhlak, org tengah mandi kot, lepas tu husband cakap mak dah call apa semua, yelah laki aku ni pun tk paham bahasa melayu jugak, sebab time mandi tu phone dalam bilik mana nak dgr, tah lah skrng ngah pantang dekt rumah mak, tu pun jadi issue, mcam bod*h nak berebut jaga cucu, keluarga sy cucu ke tiga, belah laki cucu pertama, yelah tahu lah excited nak timang cucu prtama, jangan tnjuk sgt prgai kampung tu, macam tk de akhlak jee, tah lah stress lah bila ingat balik, ni terbaca chat husband dengan adik dia, husband boleh cakap mcam nii aku belah mertua aku tak nak ambik tahu sgt, hahah dalam.hati Allah je tahu jangan sampai aku buat keluarga kau mcm tu, nak dtg tgok cucu dtg tapi aku tak nak duk luar smpai family kau balik, isteri dah tahap apa jaga anak, boleh kau cakap mcm tu dah MIL cakap menantu dia malas lagi menyirap lah weyhhh 🥲 sekadar luahan hmmmmm boleh ke cakap cmni bila suami tnye "kau kalau tak suka family aku dtg bg thu" boleh tak jawab haah tak suka, kalau boleh tak yah dtg langsung, belah family aku pun kau tak ambik tahu setahun kawen tak pernah nak ajak balik rumah belah family siniii, ada hati nak aku hormat family kau hahahah boleh ke balas cmnii 😂😂 ##bantusharing #pleasehelp

3 Balas

sama cam saya kena. saya balik rumah mertua ada lepastu suami marah2. saya masuk trus nk solat sbb belum solat lagi. mertua tgh tido masatu lepastu dorang balik dorang kata saya hempas pintu masa masuk bilik air. dah la fitnah lepastu dtg rumah mak ayah saya masuk campur rumahtangga anak nk bg nasihat tp saya tak mintak nasihat dorang pon. mak ayah saya pon diam je masa dorang dtg sbb tanak campur rumahtangga anak. mak ayah suami je lebih2 bercakap bg nasihat bagai. walaupun benda ni dh setahun, tp mmg tak boleh lupa. akibat dr benda yg jd ni, saya tak rapat dgn family mertua, saya tak bg anak2 saya rapat dgn dorang.

1y ago

saya bgtahu je. tp dgn cara elok laa sbb komunikasi ni penting.kalau suami keras gak, saya keras je. Bukan nak ajar melawan tp kita pon ada emosi yg suami kena hormat. kalau suami pon takboleh nk hormat keputusan awk, apatah lg family diaa. itu yg saya boleh dapat dr suami bila dia hormat keputusan saya.