Hai nak tanya, kalau dah thu pregnant kena pergi klinik terus ke utk dapatkan tarikh appoiment?

Atau tunggu je 9@10 weeks , skrg bru msuk 5 weeks

20 Balas

sy pergi kk utk buat buku. dr wk 9 pegi, diorg reschedule ke wk11 utk cnfirm viability pregnancy. lepas dh cnfirm, reschedule ke wk 13 utk buat buku. semata nak buat buku je kena tarikh lain huuu. sy suggest better pegi mse 12wk mcm tu. awal2 ni diorg taknak buka buku. doc tu cakap pd sy haritu, "kalau gugur tiba2 rugi je buku tu" anxiety sy meninggi dgr doc ckp mcm tu. sy pnah ada hstory mscarriage masa 18wk. setiap kali appt kt kk bp sy tinggi sbb sy rsaukan bby sy😢

Sy 12w baru buat buku, sbb tmpt sy 12w bru buat.. Klau buat awl xde mslh kot.. Tp kat sini kbnykan buat 12w.. Pengesahan pregnant sy buat dkat klinik swasta.. Bru buka buku pink.. Tp kat kk pon bleh je rsanya.. Tmpt sy bkn klinik kesihatan yg brcmpur tu, kat sini nama dia PKIA, pusat kesihatan ibu dan anak. Xde cek up utk psakit luar..

hai awak...utk KK better awk call dlu KK mana yg area awk..tanya dorg nak buka buku pink nak dtg terus atau buat appointment..itu shja..n nanti diorang bgtau lah apa yg perlu semua..okay....call je dulu better drpd penat² dtg semata² amik tarikh app.. okay awk.

call dulu ntuk app. selalunya nurse suruh dtg masa 7/8 w. sbb masa tu selalunya dh nmpak kantung, baby + degup jantung. bwk skali test strip yg double line tu. kdg2 nurse nk tgk betul x positive sblum proceed ke klinik punya urine test & scan + buka buku pink

pergi buat appointment je sis..sy dlm 7-8w dh cek swasta utk confirmkan..sy bawa gmbr scan ke klinik buat appointment buka buku pink..tmpt sy ambil masa 2w mcm tu..so masa 10w sy dh buka buku pink..

sy tunggu 7w,lepas tu whatsapp nurse yg jaga area kg sy. sy hantar gambar upt double line dan nurse tentukan tarikh sesuai utk dtg klinik. nanti di klinik nurse buat sekali lg upt utk double check

Saya ke klinik swasta utk pengesahan. 4w dan nmpk kantung, dan doktor nasihatkan sy daftar buku pink cpt sbb saya berisiko hamil. call kk, kk minta dtg keesokannya.

2y ago

advanced age maternity

call klinik kesihatab berdekatan. nnti dia tanya alamat lepastu sama ada klinik desa atau kena pergi klinik kesihatan. nnti dia bagi tau tarikh datangnya

Sy pergi masa 7w klinik swasta. Nampak baby, heartbeat, kantung. Terus call kk, dtg bawa salinan yg diperlukan. 9w buka buku pink dahh

better sis call dlu klinik yg sis nak booking utk buku pink tu, nnt nurse akan bg tarikh or boleh walkin. based on tmpt juga.