Yasmin

Asslamualaikm nk tanye mumy semua boleh tak..berapa bulan kandungan baru nurse suruh kita mnum air gula eh?sbb sye dah 24 week

18 Balas

Waalaikumsalam... Sy td lps jumpa doc utk scan 5bulan.. Doc trus bg appoiment utk minum air gula bln 9 nnti masa tu kndungan sy 28w.... doc sruh sy minum dsebbkan umur dh lbih 25yr..sy xda kncing mnis sblm ni..kluarga pun xda yg mghidap kncing manis..hrp2 smuanya akan ok laa nanti..

Sy hari tu dh 22week . Bru sruh mnum. Nurse trlupa nak sruh 😂😂sy y tanya dia dulu. Alih2 umur 25ke bawah tak perlu mnum takut ad kesan sampingan orang muda katanya . .so selamat lah . Mase preggy slung dulu kna mnum

Hrtu nurse bgtau skrg umur 25thn ke atas wajib minum air gula bila dh kandungan 28mgu walaupun xde sejarah atau xde ape2 masalah.. Sy pregnant 2x seb baik xkene minum.. Yg ke 3 ni a pulak nurse kate wajib😅😅

Dalam buku pink ada dinyatakan kriteria2 yang ada untuk siapa yg perlu minum air gula, kalau takda masalah yg stated dalam list tu, tak perlu minum pun

5y ago

Saya pun tak jaga, nurse siap pesan dah seminggu tu jaga makan, saya cuma puasa malam tu jelah, esok minum gula, result okay😅, ikut atas orang kot kesan dia, sebagai langkah berjaga jaga nurse pesan tu 😊

Saya 12 week da kena minum air gula. Mungkin sbb history sebelum ni ada kencing manis masa pregnant anak pertama..

Tak semua perlu minum air gula sis.. Slalunya klu Berat naik mendadak tu yg nk kene minim sbb nk check kandungan gula kita cmne

5y ago

Oh cam tu..sbb berat sye tak naik mendadak..kira ngam2 mumy and baby 😬btw thank you sis for information.

saya minggu lepas da minum air gula 16w pastu kantoi gula dlm darah tinggi so minggu ni kena buat BSP plak.

Sy 16w sbb keluarga ada sejarah kencing manis, umur lebih 25 dan obesiti @ gemuk sgt ahahah

Saya minum masa 20 weeks. Lepas raya hari tu sebab berat terlebih 700 g. 😅

Xsemua org kena minum sis...so kalau xkena minum tu bersyukur nye lahai....heheh...

5y ago

Hihi tu lar pasal sis..rsau jugak sbb ada sedara mara ckp takda mnum air gula ke..😬