Orang sekeliling punca ibu hamil stress

Assamualaikum ibu ibu.. boleh tak bagi saya kata kata semangat.. saya sangat stress dengan mulut org sekeliling saya. Saya tahu ada yg boleh terima dan ada yg tak boleh terima. Di sebab kan skrg ni saya pregnant anak ke dua, dan anak pertama saya baru berumur 7bulan. Skrg ni saya dah pregnant 4bulan. Sejujurnya saya mmg nak anak jarak dekat. Anak ketiga nanti baru saya merancang. Tapi mulut org sekeliling sangat menyakitkan hati saya dan membuatkan saya rasa taknak teruskan kandungan ini.

7 Balas

Sama kita sis. Anak baru 7bulan. Ni otw dh 17w. Harini bru buka buku. Nurse doktor bising2 bebel pregnant rapat. Badan tk fully sembuh lg, nanti ibarat mcm ad anak twin. Mampu ke. Bebel sbb tk ambik perancang satu hal nanti tumpah darah cemana. Yg tk sabar2 nk ank lg ni knp. Muda lg. Tggu la 2 3 tahun. Tp tula doktor tu bebel kita iye kan je. Ayat dia mmg bitter la tp dh lekat nk buat cemana. Dengar jela benda dh jd pun. Baik fokus mikir kesihatan ank dlm perut tu. Malas2 nk layan orang yg ckp negatif ni. Bby dlm perut blh dgr tacing dia nanti. Kita as mom sebolehnya tknk la bby dgr org ckp2 centu betul tk. Belum keluar org dh ckp itu ini mcm tknk dia pulak. Sis elak bergaul dgn org2 mcm tu. Busy kn diri. Ank 7bulan spend time dgn dia. Busy2 ni tk sempat nk tangkap feeling dgn ap org kata. Hari2 fikir menu ap nk buat kt ank. 1 lg kalau terasa Sgt, luah je kt suami, dia tau la nk ckp ap. Roommate tidur sebantal ni lg kenal la kita cemana, tau la dia nk tenang kn sis cemana. Ap2 pun sis jaga kandungan elok2. Jangan stress2. Tk lama nk Januari jumpa ahli baru. Weekend g jalan2 tgok brg bby. Ni pun tk lama dh blh scan details kn. Dpt tau gender pun seronok dh. Sis buat benda yg seronok2 je pregnancy kali ni. Dh ad pengalaman lepas kalini dpt repeat balik. Tk ramai dpt rasa peluang mcm ni 🌼

Walaikummusalam… sy Pregnant no 3 ney pon stress bukan sbb org ckp pasal kandungan sy.. Tapi stress dengan masalah fmly.. Apa y sy boleh buat jauhkan diri sy dari dia org… Elak baca or reply wasap org2 y buat kita stress.. Apa y awk rasa awk luah pada suami.. Tapi bila awk still rasa beban tu stress tu awk luah pada org y paling sy percaya.. atu awk pegi jumpa mana2 Dr swasta y awk selesa awk luah pada Dr lagi selamat.. Sbb Dr lebih faham keadaan kita dan lebih tau apa apa y perlu kita laku kan… Lepas tu awk ajak lah Husban awk pegi pantai ke air terjun ke hutan ke untuk awk lepaskan beban y ada.. Itu cara sy buat time sy stress..

Waalaikumusalam. Hai sis, abaikan mulut orang ya. Dorang boleh cakap macam2 tapi kesihatan sis dengan baby kena jaga tau. Biarkan dorang nak cakap apa pun, dah nak ada rezeki apa boleh buat? Bukannya kita tak merancang atau tak buat apa2. Kuatkan mental dan fizikal ya. Kuatkan semangat, ibu! 🫶🏻

x perlu mendengar kata org sis.. saya doakan yg baik2 utk sis & anak2 nanti.. teruskan kandungan, rezeki sis mudah lekat :) bayangkan org lain yg ttc/berusaha lama utk dpt kan anak .. so hargai apa yg sis ada skrg ya :) jaga diri,jaga emosi & jaga kesihatan demi baby dlm kandungan ya..

tak perlu mendengar kata-kata orang lain.teruskn buat apa yg menurut ku baik

Semoga allah mudahkan urusan puan sekeluarga. Allah ada dengan kita.

Rezeki Allah..abaikan org yg sibuk nk pertikaukan