pil perancang

sepatutnya semalam 2/12 sy kna start ambik pil perancang kat KK tp saya tak pergi kes suami marah ambik perancang suami sy ckap nanti ganggu hormon, susu dan kesihatan anak. suami suruh rancang sendiri je/ pakai kondom. agak nurse marah tak nanti? ke kna ambik jgk?

13 Balas

Ckap je dkat kk merancang sendiri. Bagus if husb ada fikiran mcm tuh. Cuma kena bebetul merancang. Mcm sy mmg husb tak bagi ambil pil perancang atau apape. So kami mmg sntiasa ada protection. Cuma sy prnah keguguran. Jarak tak lama dalam sebulan lebih mcm tuh. Sy sndiri bagi pelepasan buang dalam time tak subur. Rupanya next month tak dtg bulan tngok upt dua line terang dah. So bnyak berehat kat situ sbb prnah gugur n rahim belum kuat tpi dah pregnant 😅 Mmg rezeki mungkin sbb kami belum ada anak n belum plan pun nak anak lagi lepas gugur. Ingat nak rilek2 tpi lain plak perginya 😂😂

Kat KK pun boleh ambil kondom kalau pilih kondom. Sy biasa amik di KK, Masa checkup baby bgtau nurse. Nurse bagi stok banyak terus hahahhaha. Pastikan stiap kali bersama pakai kondom ye. Kadang-kadang sy Beli je di watsons@farmasi, banyak brand. Brand Durex best & brkualiti siap ada perisa lagi🤣 Kena jaga betul2 tau sis. Merancang ni mmg perlu kerjasama dari suami. Badan kita pun perlukan rehat. Kualiti dengan ank pun bagus kalau kite jarakkan anak.

2y ago

Nurse ad bgitau jugak kalau penggunaan kondom ikut cara betul, insyaAllah memang selamat

boleh je. sy pon bgitau elok2 dkt nurse. nurse okay. cuma sy nk ckp rancang sendiri suami kena memainkan peranan jugak la. bukan awak sorg. sebab possibility nk pregnant jarak dekat tu mmg tinggi. kecuali awak dgn husband mmg plan nk anak jarak dekat okay la. sy dn husband mmg rancang sendiri. sy pregnant 2nd baby masa 1st baby setahun 2bulan. skrg dh 35weeks. sy dn husband okay sbb umo kitaorg dh 30++ takut esok dh tua anak dok kecik2 lg.

2y ago

most wc awak. thank u atas doanya. semoga yg baik2 juga berbalik pada awak & family❤️🥰

xde masalah nak rancang sendiri .. nurse cuma akan marah kalau awak ibu yang berisiko .. bahaya untuk baby Dan ibu, Kang badan x Dan rest dah terpregnant lagi .. lagi pun sebaiknya gap antara anak sekarang Dan akan datang sebaik nya jarak 2 tahun ..

sy anak 1st rancang sendiri no 2 pun sama,lepas bersalin no 3 sy pakai iucd.amik kat kk,pasang kat klinik swasta...insyaAllah lepas ni akan pakai iucd lagi lepas bersalin no 4.

Kena pndai merancng sndri ja sis .. Mcm sy 9 taun merancng sndri.xda makan apa2 ubat,xda suntik apa2.tpi skrg sy da prgnnt ank ke 3 ,jauh jarak mmg 9 taun ja.

xkn nurse nk mrh sis..kita merancg smua ats kehendak kita..mne yg trbaik..cuma klau rncg sndri kna rncg btul² tkut trbabas bole jd hmil.jgk..

inform je balik kt nurse tu. dia nak marah pun buat apa, keputusan tu kt tgn anda. cuma kalau termengandung, tu risiko yg anda kena hadapi.

2y ago

oky tq

sy amik je mase 1st misi suruh tp x mkn.sy ckp suami x bg mkn.skali tu je amik,nurse x mrah pon.

kalau suami sis bole bagi kerjasama merncang sendiri ok je.