ubat perancang

Assalamualaikum.. sy dah miscarriage 8 weeks haritu.. anak 1st takda rezeki lagi. nurse bagitau kena merancang dalam 3 bulan. Dia sruh sy ambik pil perancang. Sy takut nanti tak dapat anak pulak kalau makan pil perancang tu sebab ni anak 1st sy. Tapi nurse cakap kalau amvik pil perancang ni lagi subur. Apa pendapat mummy sekalian? Perlu ke sy ambil pil perancang? Lepas miscarriage sy dan suami tak bersama lagi sebab suami pun takut nak bersama sebab baru lagi..

21 Balas

boleh jek nak ambil pil perancang.dan memang betul lagi subur lepas ambil pil tu.macam sy,period irregular,then doc suruh ambil pil perancang.sy ambil untuk sebulan jek,lepas tu period,and the 2nd month terus lekat.sekarang dah 12minggu.

Tak payah. Gap kan je 3 bulan sendiri. Teruskan makan acid folic and kena extra careful lepas ni. Jangan buat kerja berat berat,jangan stress,jaga pemakanan dan jaga emosi ❤️ semoga ada rezeki lepas ni inshaAllah

bg saya mcm xperlu ambil pil perancang..rancang sendiri lbh baik. sbb pil.perancang blh gngu hormon nt. sy lps gugur xamik apa apa..tp sya pantang betul lh 40 hr..sebulan lps tu lekat pula ank seterusnya..tp semua kuasa tuhan..

Waalaikumsalam. Sy pon last year miscarriage 10 week anak 1st jugak. Tp xde pulak Dr bagi Apa2 ubat perancang. Cume Dr advise klu boleh jgn mengandung dlm masa 6 buln. Bagi rahim betol2 pulih. Better rancang sendiri kot sis.

Sy pernah miscarriage jgk. Doc xde sarankan pil perancang pn. Cuma nasihatkan supaya rehatkan rahim drp mengandung selama 3-6 bln. Kena kerjasama dgn suami. Suami buang luar je. 1 thn gak la rehat.

sy pon penah miscarriage 1st pregnancy. doc advise at least 3x period/6m-1yr utk preg blk. rancang sendiri masa bersama. at the same time,ambik acid folic. lps 3 bln, alhamdulillah preg semula.

saya pernah keguguran juga.. doktor sarankan 6 bulan baru mengandung lagi.. xda ambil perancang apa2.. Alhamdulillah ngam2 6bulan terus melekat.. anak sekarang da 6 tahun

sy xmkn pape pun,gugur lepas 8week jgk sblm ni,skrg da hamil 22week

Waalaikumsalam sis better rancang sendiri je

Rncg sndri je sis.. tp kne pandai laa