Positif Covid

Assalamualaikum...saya nak bertanya ada tak ibu2 yg sedang hamil yg pernah terkena Covid or sedang mengalami nye sekarang?saya +Covid and tgh kuarantin di rumah🥺boleh share petua utk lebih baik

16 Balas

sy xmakan ubat . sejenis time mngandung ni, makn apa2 tablet yg besar saiz panadol tu mesti kluar blik. sy tahan je. sbb mcm sy boleh tahan . demam pun kejap dlm 3 hari lpastu kebah dan suhu naik waktu malam je. tp tengok pada ketahanan bdn org jugak sis. sy minum air lemon suam, air kelapa,makan bubur, minum air masak dan bnyakkan rehat. tp sis kene alert dgn bdn sis. sbb kita bawa baby. kalau rasa mmg xlarat sgt2, jumpa dr minta advice.

waalaikumsalam saya pernah kena covid masa preg 36 minggu pertengahan bulan 1 hari tu. saya kena kuarantin kat hospital sungai buluh even simptom cuma batuk dan sakit tekak. saya minum air lemon suam, fisherman's friend original dgn ubat hosp bagi macam potassium, cair kahak dgn cair darah sebab masa preg darah pekat tu kena cucuk tiap hari dgn ubat cair darah. Yang penting kena sentiasa positif 😊

Saya sedang kuarantin.. Positif covid 1mac hritu. Yg boleh buat kalau demam sengal2 badan sy ambil panadol biasa 1biji, ubat batuk prospan, ubat selsema loratadine. Smua ubat ni makan bila perlu je. Simptom saya tak teruk mana mungkin juga sebab dah booster. Apa2 pun makan yg penting! Hilang deria rasa pun tetap kena makan.. Selain tu kuatkan semangat 💪

saya 5 bulan, masih kuarantin. demam hanya hari pertama, memang mandi kerap. tidur pun letak kain basah kat perut badan semua taknak bagi suhu naik. Guna YL essential oil. Lemon,clove,lavendrr dan lain lain. Pagi tu dah tak demam lagi.. sehari je demam.. batuk pun takda sbb minum air lemon + clove tu.

sy baru habis kuarantin d pkrc. simptom ringan saja. batuk & hilang deria bau. hari pertma tu dokt bg ubat selesema & batuk. tp x mkn sgt pun. mkn bila perlu. mmg xselera makan..tp paksa saja. minum air lemon suam + hidu minyak kayu putih utk pulihkan deria bau. Alhamdulillah..semakin sihat.

Sy pun tengah kuarantin skrg dekat rumah. Cat2a. Tgh batuk2 dan selsema. Alhamdulillah tak demam dan deria rasa ok. Makan ubat batuk. Makan diffenz, Strepsil. Minum air lemon dan air kelapa. Harap sembuh sebelum bersalin.

saya baru lepas pulih dari covid. terkene masa 36 week pregnant. kurantin di rumah. saya minum air kelapa, air madu, kicap & limau nipis, makan panadol bila perlu sahaja. kerap mandi sbb nak bagi hilang panas.

Sy bru lepas kuarintin.tp sy kuarintin kt pusat kuarintin sbb doc risau klau kuarintin kt rumah..pregnant terkena covid sgt2 risiko..sy amal lemon panas tambah madu jer

Kuatkan semangat insyaAllah okay.. saya pun pernah dpt covid waktu 35w 9 hari duduk wad alhamdulillah skrg tunggu masa nak bersalin ja

sy baru day3 kuarantin..sy br je tau prgnt arini... mula risau tp sy dh ada booster.. skrg ni batuk je..