Harap sudi jawab semuanyaaa.

Ada yg positif covid tak waktu hamil ? Self kuarantin or pergi hospital. Please jawab #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

12 Balas

berapa minggu? sy waktu 34w kena c19. tapi sy tak inform doc atau misi sy. sy kuarantin sendri. 35w sy checkup dngan doc, doc kata baby kecik tak membesar. sy inform doc yg sy c19 kuarantin sndri. doc bising. sebab sy 2hari tak makan, minum air shj dan terbaring. sebabtu baby tak dpt zat. kalau awak rasa awak tak larat, pergi hospital. inform doc dan misi awak dlu yg awak c19

2y ago

35w 5d sis.. ambil masa brapa lama untuk awak pulih ? Skrang ni baby awak okey tak ?

Declare dalam mysejahtera dulu, isi soalan2 untuk penilaian category apa. Kalau ok, tak perlu pergi pac. Kalau ada symptom2 bahaya, mysejahtera suruh pergi pac. Yang penting kena declare dalam mysejahtera ye. Saya kena covid time 5bulan pregnant, self quarantine je sbb takde symptoms bahaya.. demam pun sikit2 je.. yang penting minum air sangat banyak

2y ago

Kalau close contact nak kena update dekat mysejahtera tak ?

Sy. Positive covid time nk warded n supposedly 26hb kena operate. Tp PCR ve. Doc suh blik dlu self quarantine 4 days and 30/8 dah operate. Alhamdulillah bby negative but ikut procedures hospital bby kena tahan dlm blik isolation. Uri xley bawa blik & sesiapa xley jumpa mummy & bby .

saya kena masa 24 weeks, badan saya lemah sangat. Dr check bacaan jantung saya dan baby tak normal, terus kena warded. Better kalau da tak larat pergi je klinik atau tanya nurse yang jaga awak. Sebab ada dua nyawa yang perlu diselamatkan

cuba contact nurse kk sis. sy 3 bulan pregnant positif covid kena msk pkrc disbbkan dehydrate. so x blh kuarantin kat rumah. kalau sis xde simpton yg teruk, blh je kot kuarantin kat rumah. just update kat my sejahtera je.

Saya c19 masa 29w. Update status dekat mysejahtera. Nanti kkm akan check. Mcm saya hari tu kena pergi pac untuk buat checkup sekali je dan teruskan kuarantin di rumah sebab keadaan x serius.

sy terus pegi hospital tp tak tahu time tu sy kena covid..test kt sana baru tahu yg sy covid.Kandungan sy masa tu 13w ,Skrng dah 37w..sy CAT 2 tahan wad dlm 4-5hari mcm tu.

2y ago

Yeke ? Waktu tu baby awak okey tak ?

saya baru habis kuartin 23hb ogos hari 2..klu oksigen drop kne pergi hospital..klu oksigen ok untuk ibu Dan baby kuartin dekat rumah je.m

2y ago

Alhamdulillah buat masa sekarang okey lagi. Makan minum still boleh cuma taklarat sikit je. Baby awak aktif tak waktu tu ? Ada makan panadol ?

Saya self kuarantin .. skrg apa2 kita just update kt my sejahtera.. mereka akan pantau kite smpai kite habis tempoh kuarantin..

Sy kena waktu 14minggu. Pegi cac utk assessment, tp sbb mild simptom boleh balik self kuarantin je.