Petua anak tak kena dmm kuning

Assalamu'alaikum.. Hai ibu2 semua, sy nk tnye..ade tak petua tak nak bg ank kuning slps bersalin nanti? Sesetgh org kata minum susu kambing, jaga pemakanan wktu pregnant..Ade cdgn tak brand susu kambing yg sedap & tak hamis?

13 Balas

sy drh O+ so mmg anak akan kuning. baby kena seminggu. xmkn apa pun. mcm biasa ja. cuma MIL mandikan dgn air daun kucai. tp most important bykkan nyusu baby. lg kerap dia nyusu, kerap dia berak, kencing, cepat la dia baik. doc pun syorkan kerapkan nyusu sekerap yg boleh. jgn bg baby ralit nk tido je. kena kejutkan dia.

mase ngandung amalkan makan anggur hitam, anggur hijau.. makan sekuang cina... ikhtiar sis mne taw rzki bby bebas kuning or law kuning pon xtinggi... baby sye sebulan oo kuning, ulang alik kk je.. nasib baik berat naik sokmo check up so xplu g hosp. just ulang alik kk je..

5y ago

Sama la. Baby sh pun hari tu kena kuning 37 hari. Penat ulang alik ke KK dlm keadaan pantang. Huhu

Org cadang.. sy buat ja.. Susu kambing ori wlpn hamis..(kuantiti sedikit)😨 Mandikan baby dgn air teh 0 ☺ Sapukan tapak kaki baby dgn dahan batawali Alhamdulillah 3x ulang kuning Bacaan 8.0...8.5...5.8

5y ago

-Minum susu yg dpanaskan.. (skali shari scawan) *kalau nk beri baby.. panaskan dlm sesudu teh) -Air teh o suam (mandikan baby 2x shari) Dahan batawali(potong serong dan sapukan pd tapak kaki 2x shari)

sis cuba makan anggur hitam n sengkuang china di akhir² usia kandungan.. in shaa Allah baby xada kuning.. ada pun tapi sikit ja.. n jaga pemakanan di akhir kehamilan tu

yup susu kambing paling bagus.. start 7 or 8 blan ibu dah boleh minum.. susu kambing kurma madu primium..sedap. ade coklet n strawbery..

Sis try minum susu kambing bancuh brand harwany. Sedap je susu kambing tu tak hamis.

Ada juga yg cadangkan ambil ubat hmeopty kuning.. tp sy cuba mna yg ada ja..

Boleh try amal anggur hijau dan kismis setiap hari. Insya Allah baby x kuning 😊

5y ago

In shaa Allah, sy amalkan...tq ye sis 😊

Susu kambing yang sedap setakat ni bagi saya Mamadil je. Hihi.

ada yg cakap ambik susu kmbing bole kurangkn risiko kuning