Petua Hilang Jaundis

Salam hai ibu2 ade tak petua yg agak "rare" utk hlngkn kuning baby...selain susu ibu sepenuhnyer

14 Balas

bby fully bf ke..? kalau fully bf, ibu jaga la pemakanan.. buat tips itu ini tapi x jaga x boleh juga.. bby kuning memang rajin tidor sbb penat.. kejut bby setiap sejam.. feed 30ml.. kalau bby x bgn, susah nk masok kn nipple, pam susu klua then feed pakai botol.. sblm feed, tukar pampers lap mata bby dgn air.. msok puting botol dlm mulut bby then usik2 pipi dye.. normally bby akn isap walau pn dye tidor.. 1 jam 30ml.. 2 jam 60ml.. jgn letak bby tempat gelap2.. bedung tu semua nnti dulu.. biar bby free.. in sha allah.. cuba la.. kalau lain2, anggur.. x pon sengkuang cina..

Kena susukn bby kerap kali..dlm ms yg sm mommies mkn anggur itam... Tuk reduce kuning bby..mcm sy ritu kerapkn susukn bby dlm ms yg sm sy mkn anggur hitam..lepas mkn anggur itam..trus susukn bby kerap kali... Supaya bby kerap berak dan kencing bg kurangkn kuning dlm bdn...mommies tw yg mkn anggur trsebut..bkn bby..mg d pmudahkn segalanya..aamiin..

Stakat ni mkn btl2 bpntang....kunyit ..lada hitam seme xamik.... Anyway thanks yer...sy cuba buat cara sis tu....maaf sy bru jdi ibu...jd byk xthu ....hrp mntk pndapat ibu2 yg lbh bpglaman

4y ago

Tp dulu anak sy pun jaundis juga, sy kerap bagi susu pastu anak kerap berak jadi cepat kurang jaundis tu.. tp dpt tahu dri doktor, klu tali pusat cepat tanggal cepat la kurang jaundis tu..

Cari akar pitawali.. Akar tu pahit.. Sapukn dekat tapak kaki baby sambil selawat.. Insyaallah.. Ank sy buat yg gitu.. Alhamdulillah.. Xkena tukar darah..

4y ago

Saya pun buat gitu. Alhamdulillah kuning turun dari 151 jd 101. Lepastu xkena pergi klinik dah amik darah.

Awak beli mandian herba dekat kedai herba cina. Memang ada untuk baby kuning. Saya guna tu mandikan 3hari alhamdullilah dari 170 terus turun ke 95

4y ago

air mandian herba tu nama apa ya? boleh kongsi tak, saya nak cari juga kalau boleh

Air anggur hijau,,suapkn kt baby dlm 0.5ml,sy buat mcm tu,, alhamdulillah 3@4 hri je kuning,,bacaan mula kne pn xtggi,,7 8 gitu

4y ago

Ok,,xp

Baby sy dulu sy bagi susu formula sebab nak bg die berak lepas jaundis kurang tak bg da susu formula .

Mak rajin makan anggur hitam hari2..asal mkn nasi je lepas tu mkn anggur hitam

sy mndikn guna teh uncang je lpas tu jgn sllu bedung baby klau kuning tinggi

Mandikn dgn air daun durian belanda. Alhamdulillah mmg mnjadi utk baby sy