Dusphaton

Assalamualaikum..Dr ada bg sy dusphaton ni 6w lbh sy prgnts sy mcm ada keluar sportim gitu..non stop..sy da cuak..g klinik,dr kat klinik bgtau kandugan sy nk gugur,tnggu jatuh je sbbnya bila scan kantung tu semakin mengecil..sedihnya masa tu tp yg pelik sy tak rasa apa² sakit pun..lps 2 ari g klinik,tergerak hati nk g hospital,kat hospital Dr scan melalui bwh.. Alhamdulillah semuanya ok..kantung ada,baby pun da nmpak sikit..leganya rasa tp Dr ada bgtau yg kandungan sy ni kandungan berisiko..dia mintak sy rest dan dia bg sy ubat dusphaton tuk kuat kan rahim dan stop bleeding tu..sy nak tanya,saper pernah amk dusphaton mcm sy ni? Blh x share apa masalah yg mommy semua hadapi.. Dan sy pun tahu saper ada kes mcm sy,bila kita da strt mkn dusphaton ni,berapa lama masa yea tuk bleeding tu stop..

Dusphaton
19 Balas

Duphaston ni function dia utk bantu naikkan hormon progesterone, hormon yg Penting bila pregnant. Istilah ubat kuat rahim tu utk memudahkan pemahaman pesakit je, sepatutnya doc kena clear maksud yg betul. Klau jumpa pakar pun dorang tak cakap ubat kuat rahim. 1 lagi yg kena tau, bila makan Duphaston Jika kandungan kita okey ubat ni akan bantu kuatkan lagi kandungan tu, Jika kandungan kita lemah @ Tak jadi ia akan bantu utk keluarkan.

Hi sy pon dpt ubat ni masa 4w sbb ada bleeding jatuh sblm tu...mmg dokter akn ckp berisiko/threatened miscarriage sbbkn darah tu + baru lagi kandungannya tiap hari sy mkn 1 biji seeloknya ubat ni mkn sampai habis 1st trimester...bnykkn rehat jgn buat keje berat langsung masa bleeding ni sy mmg baring je dkt katil bangun pon untk makan je..alhamdulillah lps tu xde kuar darah dah skrg sy pon dah 3rd trimester

Sy bleeding smpai kndugn sy 19 mnggu now sy dh 21 mnggu.. stiap bleeding sy akn ke hsptl chek.. dan kerap kna seluk doc kta tkut ada buka jln bby nk ggur..nie ubt kuat kn rahim.. mng doc pn ckp fktor nk ggur alhamdulillah scan jntung bby ada lgi.. myb sy kne reht bru ok.. insyaa allah sis fkir yg baik2 yew..

Sy mkn ubat ni dari mggu ke 11 smpi skng dh masuk mggu ke 14 sbb ade darah klua selalunya selepas bersama suami. Alhamdulillah skng ubat pon dh abes n xdek dh darah klua. Mase berdarah tu shari je pastu esoknyer terus xdek darah dh klua. Tp mmg kene byk rehat n xbole buat keje berat2..

sy pun doct bagi duphaston 2× sehari msa awal cek up tu utk kuat rahim. ada msa second month tu kluar brownish cked sbb sy stress sgt time tu. pastu doct suggest amik 3× sehari n bgi injection hormon skali. alhamdulillah bby kuat. awk kna kuat smgt dan doa yg baek2. bnyakan rest.

Sy pemah gugur 2 kali. Kaki ni mmg amik dupashton. Utk kuatkan rahim. Telan je sis. Dia bukan utk stopkan bleesing ke apa. Tp utk kuatkan rahim. Kalau doc bg tu, means dorg tahu yg rahim sis sdg dalam proses nk berkembang. So no worries ok. Fikir yg baik2. Jgn stress sgt

Saya makan ubat ni masa kandungan 11w .. Ada spotting. Lepas habis dos yang doktor bagi memang darah stop. Cuma doktor pesan kalau ubat habis then ada spotting lagi datang je hospital balik. Memang kena rehat, tak buat apa2 kerja pun. Risiko untuk keguguran ada.

Saya pun tengah makan sekarang..Saya dah 2kali gugur sebelum ni..sekarang lekat kali ke tiga,so far dah 11minggu..walaupun dah nampak baby n dah dengar heartbeat baby still doktor pakar swasta suruh makan..after 10 hari baru jumpa balik..

Sy pun masa awal kandungn hari2 keluar spot warna merah hitam2.. doc bgi ubt ni sy mkn 2,3 biji je sbb btambah loya n pening.. last2 dah nk masuk 3 bulan dah takde dah keluar darah2..kandung okay je alhamdulillah

4y ago

Tak byk pon, keluar sikit2 je tapi hari2 ada warna coklat gelap mcm koko gitu.. tapi skrg dah takde teruss..

saya amik duphaston starting dari 6weeks smpai 12weeks sbb penah gugur before..so mmg kena amik ubat ni untuk kuatkan rahim..jgn skip..just continue je makan..in shaa Allah baby kuat 😊😊😊