Dusphaton

Assalamualaikum..Dr ada bg sy dusphaton ni 6w lbh sy prgnts sy mcm ada keluar sportim gitu..non stop..sy da cuak..g klinik,dr kat klinik bgtau kandugan sy nk gugur,tnggu jatuh je sbbnya bila scan kantung tu semakin mengecil..sedihnya masa tu tp yg pelik sy tak rasa apa² sakit pun..lps 2 ari g klinik,tergerak hati nk g hospital,kat hospital Dr scan melalui bwh.. Alhamdulillah semuanya ok..kantung ada,baby pun da nmpak sikit..leganya rasa tp Dr ada bgtau yg kandungan sy ni kandungan berisiko..dia mintak sy rest dan dia bg sy ubat dusphaton tuk kuat kan rahim dan stop bleeding tu..sy nak tanya,saper pernah amk dusphaton mcm sy ni? Blh x share apa masalah yg mommy semua hadapi.. Dan sy pun tahu saper ada kes mcm sy,bila kita da strt mkn dusphaton ni,berapa lama masa yea tuk bleeding tu stop..

Dusphaton
19 Balas

Saya dapat ubat ni dan injection sebab spotting & bleeding nonstop start dari 5minggu sampai 9minggu. Lepastu bila dah tak ada spotting tanya doc whether nak teruskan or tak, doc ckp tak perlu.

saya ade 3 history keguguran. dr bagi duphaston dari week 5 hingga week 16 utk tebalkan dinding rahim. dr bagi makan 3 kali sehari. ubat ni kena makan sampai lah kandungan ok. jgn skip

sy mkn ubt yg lbih kurg mcmnielah..smpai hbis 1 trmester sy mkn dgn ubt injection skli..alhamdulillah skrg dh 3trmster..kne bnyk brehat sis.. jgn buat keje berwt dulu

Saya ambil duphasyon ni sbb bleedi g ms usia kandungan 6w. Makan utk seminggu. Alhamdulillah bleeding beransur2 stop. Dan bykkn bed rest. Jgn buat kerja2 berat.

sy mkn duphaston dr 5 week sampai 16 week .. refer dg doc thokha ..sbb history kerap gugur.. yg pntg jgn stress enjoy the moment of pregnancy🤗

yg penting jgn skip ubat ni okay. insyaallah smuanya baek2 sja. mkn smpai bby betul2 kukuh. doct kan suggest berenti mkn klo 3 bln ke atas.

Saya ambil sebab dah 3 kali gugur. Alhamdulillah baby sekarang dah sebulan lebih 😊

sy doktor bg stok duphaston ni dri 5week smpai 16week..sb sblm2 ni sy dh 4x gugur

Sy try up status sis ea..hrp ada yg sudi mmbntu mmbri jwpn kpd soalan sis